Skip to content
Politică

Vlad Alexandrescu, dezvăluiri alarmante în criza manualelor: Au încercat să îi intimideze pe profesori EXCLUSIV

RFI

Criza din sistemul educațional din România se adâncește. După ce Ministrul Educației a anunțat că există o criză de personal didactic care să redacteze manualele, problema s-a accentuat întrucât s-a descoperit că manualele de geografie pentru clasa a VI-a sunt pline de greșeli.

MAI MULT AICI: Situaţie revoltătoare: manualul de geografie de clasa a VI a, plin de greşeli

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat pe fostul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru a identifica cauzele crizei manualelor. Astfel, senatorul USR subliniază că problema constă într-un proiect de lege care a dus la o „lipsă de competiție între edituri, între colectivele de redactare a manualelor, ajungându-se la manualul unic”, demersul Ministerului Educației fiind de altfel declarat neconstituțional de CCR. Mai mult, Vlad Alexandrescu, semnalează că s-a încercat intimidarea profesorilor urmând „să fie găsiți drept țapi ispășitori pentru haosul din învătământ” dacă nu se respectă comenzile venite de la Ministerul Educației și Inspectorate.

„Eu am atras atenția încă de la data de 16 iulie, printr-o postare, că Ministerul și Inspectoratele obligă școlile să achiziționeze manualele de clasa a VI-a de la Editura Didactică și Pedagogică. Am publicat o adresă a Ministerului și a Inspectoratului din București către școlile din București. Deja acest demers era ilegal pentru că CCR declarase neconstituțională Legea Editurii Unice. Noi, cel de la USR, și cei de la PNL am atacat această lege la CCR, iar Curtea a constatat că acest demers este într-adevăr neconstituțional în întregime. Prin urmare, Ministerul și Inspectoratele nu aveau voie să facă acest lucru. Astfel, au încercat să îi intimideze pe profesori pentru că a fost foarte clar că dacă ei nu se supuneau acestei comenzi venite de la Inspectorate, urmau să fie găsiți drept țapi ispășitori pentru haosul din învătământ, girat de către cei trei miniștri care au fost la conducerea Ministerului Educației de la preluarea mandatului de către actuala majoritate parlamentară. Acum, probema este că se vede ce înseamnă lipsa de competiție între edituri, între colectivele de redactare a manualelor, ajungându-se la manualul unic care este garantat cumva de Ministerul Educației. Se vede ce înseamnă manualul unic: manual făcut în grabă de un colectiv de redactori ales mai mult sau mai puțin transparent. Iată că se văd rezultatele. În iulie, comenzile despre care am menționat se refereau la manualele de Limba și Literatura Română pentru clasa a VI-a. Acum văd că apare situația și la manualul de geografie pentru clasa a VI-a. Am atras atenția asupra proiectului de lege încă de când a intrat în Parlament legat de dezastrul pe care îl presupune.

Cum să le ceri copiilor să știe geografie, să știe că Vanuatu este în Oceania, în timp ce Tasmania este în Australia, când atunci când primești manualul scrie invers?!”, precizează membrul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport de la Senat.

Întrebat care ar fi elementele generale de cauzalitate ale crizei din sistemul de educație, Vlad Alexandrescu a scos în evidență că PSD urmărește revenirea „la gândirea unică, la doctrina partidului”, ideologizându-se predarea materiilor umaniste. De asemenea, senatorul USR dezvăluie interesele economice pe care le are PSD legat de manualele ce vin de la editura unică.

„Cauza generală este mai adâncă. Se urmărește ca la materile umaniste, printre care este și geografia, sa fie ideologizată predarea. Miza mare este la istorie, la Literatura Română, la filosofie, la educație civică, pentru că acolo se poate reveni cumva la gândirea unică, la doctrina partidului pe care eu ca elev când eram în școală le-am înghițit în plin. 

Este un atac la dimensiunea noastră europeană, este un atac la valorile ce țin de drepturile omului, la valorile internaționale, la faptul că România este o țară membră a UE. Despre asta este vorba: adică depre idologia care va fi impusă în acel manual unic. 

Pe partea economică, este vorba de a avea niște beneficii pe seama manualelor, care cumpărate de toți copiii, de toate școlile și uneori cumpărate de unii părinți de la o editură unică controlată de Ministerul Educației, probabil, prin persoane care vor fi puse acolo să se înfrupte din acești bani într-o formă sau alta. Asistăm la aceeași schemă prin care PSD vrea să controleze banii care se scurg prin ministere pe seama unor persoane care sunt puse acolo să se îmbogățească din banii cetățeanului. Aceeași schemă în educație, aceeași schemă peste tot”, a conchis pentru PSnews.ro senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *