Vlad Filat, ex-premier moldovean, se retrage din cursa prezidențială

Sursă foto: Vlad Filat

Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, nu va mai candida la scrutinul prezidențial din toamna acestui an pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiunea recomandând oamenilor să voteze ,,pentru” la referendumul pe tema aderării țării la UE.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, nu va mai candidata la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, afirmând că nu o poate face din cauza unei hotărâri CEDO.

,,Cu regret și profundă îngrijorare, membrii CPN au constatat derapajele tot mai pronunțate de la valorile democratice promovate de actuala guvernare în frunte cu Maia Sandu. În special, s-a accentuat faptul că guvernarea a blocat executarea Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) referitoare la președintele PLDM, Vlad Filat, făcând astfel imposibilă participarea în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Această acțiune reprezintă un atac direct la drepturile constituționale ale cetățenilor, printre care și dreptul de a alege şi de a fi ales, subminând astfel valorile fundamentale ale democraţiei”, se arată într-un comunicat de presă al PLDM.

În ceea ce privește referendumul privind aderarea țării la UE, exercițiul electoral având loc în aceeași cu alegerile prezidențiale, reprezentanții PLDM susțin că ,,această inițiativă a guvernării are un caracter pur electoral şi e menită să promoveze politic candidatul partidului de guvernământ pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În cazul referendumului, riscurile prevalează asupra necesității de a-l organiza. PLDM a avertizat de nenumărate ori asupra riscului că un astfel de referendum poate fi folosit de forțele ostile integrării europene ca să perturbeze acest proces, punând în pericol parcursul european al țării.Totodată, în pofida incapacităţii guvernanților de a înțelege aceste riscuri și a încăpățânării acestora, pentru a nu admite perturbarea proceselor la care PLDM a muncit în vederea promovării valorilor europene, printre care munca reprezentanţilor partidului în procesul de obținere a Acordului Liberalizat de Vize, Acordului de Liber Schimb, Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, încurajăm toţi membrii și susținătorii noştri să participe la acest referendum și să voteze „Pentru”, protejând astfel viitorul european al RM, viitorul european al copiilor noștri”. 

Reprezentanții formațiunii Puterii, mai exact Partidul Acțiunii și Solidaritate (PAS) au menționat pentru ,,Adevărul” că nu comentează acuzațiile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: