Skip to content
Politică

Vlad Nistor, speriat de remaniere: Să nu schimbe niște incompetenți cu alții! EXCLUSIV

RFI Romania
" "

Mai multe nume din actualul guvern sunt pe o posibilă listă a remanierii ce ar putea veni după evaluarea Executivului de către liderul PSD Liviu Dragnea, împreună cu eminența cenușie a partidului din ultima vreme, Darius Vâlcov.

Liviu Pop, Florian Bodog și Răzvan Cuc sunt printre deținătorii de portofolii luați constant la întrebări sau ironizați de premierul Mihai Tudose, iar prestația lor în fruntea ministerelor, dar și apartenența la anumite grupări baroniale din interiorul partidului îi pun într-o poziție inconfortabilă în acest moment.

" "

Au ajuns la ideea liberalilor

Ca un făcut, Mihai Liviu Pop, ministrul Educației a făcut și obiectul unei moțiuni de cenzură a PNL, care a fost respinsă de majoritatea parlamentară, dar care ar putea fi pusă în practică de către PSD, prin decizie internă. Ciudata situație, ca și pericolul ce se ascunde în spatele unei noi remanieri guvernamentale este analizată, pentru PSNews.ro, de Vlad Nistor, vicepreședinte PNL.

Nu avem date care să confirme acest lucru, dar este clar că domnului Pop îi pot fi reproșate  multe. De la situația manualelor, până la unele declarațiile hilare ale domniei sale. Probabil că și domnul Tudose a înțeles acest lucru. Ce are de gând premierul cu ministrul Pop aproape că nu ne interesează.

Pe noi ne interesează ca Educația să fie e mâini pe competente și să existe coerență în actul de guvernare. Atâta tot. Dacă se întâmplă ca și pesediștii să gândească la fel ca parlamentarii PNL, la un moment dat, asta nu este rezultatul unei înțelegeri. Poate că realitatea ne-a obligat pe toți să ajungem la același punct de vedere”, spune vicepreședintele liberal.

Pe diverse canale însă, vestea înlocuirii celor 3 miniștri nu denotă doar incompetența acestora, ci și un nou război fraticid în PSD, Dragnea trecând la noi decapitări ale uunor personaje din guvern, după cea a ministrului Adrian Țuțuianu, după ce mai multe filiale au dat semne de revoltă împotriva sa.

Întotdeauna, într-un partid pprecum PSD, dincolo de incopetența unuia sau altuia există și pericolul unui război subteran pentru putere în interiorul formațiuni. Teama mea fundamentală este că se poate ajunge la înlocuirea unui ministru incopetent cu altul și mai incopetent, care să ne aducă tuturor românilor dezavantaje enorme. Și asta se poate întâmpla!”, ia în considerare Vlad Nistor.

În ședința de Guvern de joi, 21 septembrie, premierul Tudose a dat deja primul semnal în privința înlocuirii a doi miniști. „În fiecare an sunt aceleași două probleme: manualele și criza vaccinurilor”, i-a admonestat Mihai Tudose pe Pop și Bodog.

Numele ministrului de la Transporturi, Răzvan Cuc a fost avansat de analistul politic Rareș Bogdan ca victimă sigură a lui Dragnea, liderul PSD urmând să elimine astfel un important pion montat în Executiv de către numărul 2 în partid, președintele executiv Niculae Bădălău. „Nici nu se pune problema ca ministrul Cuc să reziste unei remanieri de toamnă. Liviu Dragnea nu va lăsa acum supraviețuitori din tabăra Bădălău în guvern”, a apreciat, pentru PSNews.ro, realizatorul emisiunii „Jocuri de Putere”.

De altfel, Cuc are un mandat ministerial dezastruos în gestionarea situației datoriilor de la Tarom, a investițiilor în infrastructura rutieră sau în activitatea derulată de Compania Națională Aeroporturi București.

De bunăstare nu mai poate fi vorba

Temele aruncate în spațiul public de către actualii guvernanți aproape că nu mai au nicio priză cu ceea ce așteaptă societatea. „Țopăiala fiscală” este una dintre acestea, după cum crede liberalul Nistor, deși efectele acesteia vor fi resimțite în mod dureros pe termen mediu.

Țopăiala fiscală nu are relevanță pentru români. Aceștia sunt în acest moment interesați de cum să supraviețuiască, pentru că de bunăstare nu mai poate fi vorba. Pe liderii PSD îi preocupă în primul rând felul în care să se salveze politic, atâta vreme cât au promis una și numai că nu sunt în stare să facă ce au promis, dar realitatea ne arată că situația de zi cu zi se înrăutățește.

Ministrul Muncii lansează în fiecare zi noi promisiuni și perdele de fum, cu o agresivitate tot mai mare, dar acestea nu au nimic de a face cu realitatea. Realitatea este că la bugetul de stat se încasează mai puțin cu fiecare zi, realitatea ne arată că investițiile au murit cu totul sau că promisiunile de creșteri salariale și de pensii nu pot fi realizate.

Lipsa investițiilor în infrastructură, spre exemplu, nu numai că ne va ține în loc, dar ne va împinge în groapă sau să nu fim în stare să ieșim vreodată din groapă. Deja infrastructura din România este o problempă veche de 27 de ani, una dintre problemele fundamentale”, arată Vlad Nistor.

Felul în care guvernanții actuali tratează acest capitol, cu accent deosebit pe infrastructura rutieră de mare viteză, va avea un efect de bumerang în doar câțiva ani, crede economistul liberal.

Aceeași problemă a fost recent reclamată de Consiliul Investitorilor Străini într-o analiză publicată pe site-ul organizației.

România se apropie cu pași rapizi, dacă nu cumva a ajuns deja, în punctul în care actuala infrastructură va acționa ca o piedică pentru creșterea economică. Pentru a atinge nivelul standardului de viață din țările vestice, România are nevoie de cel puțin două decenii de creștere economică puternică peste media europeană.

Fără realizarea imediată a unor investiții solide în infrastructură, va fi imposibil de susținut actuala creștere economică pe termen mediu și lung”, preconizează reprezentanții companiilor străine din România.

Aceștia spun că, în acest moment, lentoarea procesului de absorbție al fondurilor UE, lipsa unei viziuni coerente în prioritizarea programelor de investiții și absența unui cadru legislativ coerent în realizarea parteneriatului public-privat sunt obstacole majore în implementarea unor proiecte majore în infrastructură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *