Skip to content
Politică

Vlad Nistor, verdict spinos privind ambasadorul palestinian: România – între ciocan și nicovală EXCLUSIV

RFI România

Analistul de politică externă Vlad Nistor – vicepreședinte al PNL și fost director al Institutului Diplomatic Român (IDR) – a oferit miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat un verdict spinos pentru România, după ce Palestina a anunțat că și-a chemat ambasadorul la consultări după ce țara noastră participase la inaugurarea Ambasadei SUA de la Ierusalim.

CITIȚI ȘI: Prima victimă din scandalul ambasadei. Mutarea devastatoare a Palestinei

Concret: fostul deputat și-a exprimat dezacordul cu privire la reacția Palestinei, în contextul în care România a menținut de-a lungul deceniilor relații diplomatice bune cu autoritățile de la Ramallah.

„E foarte greu de comentat în momentul de față. Se pot spune foarte puține lucruri. În primul rând, Statul Palestina a avut o reprezentanță diplomatică la rang de ambasadă pentru foarte multă vreme numai în România. Era, de fapt, fosta reprezentanță a Organizației pentru Eliberarea Palestinei, care a fost upgradată la rang de ambasadă atunci când nicio altă țară din lume nu mai acordase palestinienilor acest statut. Or, asta mi se pare foarte important. Faptul că în acest moment reacția palestinienilor e atât de tranșantă mi se pare fundamental nepotrivit, numai pentru faptul că cele patru țări și-au trimis reprezentanți la inaugurarea ambasadei americane de la Ierusalim. […]

Eu îmi aduc aminte că, atunci când eram directorul Institutului Diplomatic Român, această instituție – aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Externe – a fost extrem de implicată, de pildă, în programe de training pentru administrația Statului Palestina. Or, gestul Palestinei e destul de ciudat, prea tranșant și cu consecințe destul de imprevizibile, după părerea mea”, a afirmat Nistor.

Pe de altă parte, nici România nu se află într-o situație comodă, susține Vlad Nistor, adăugând că țara noastră este prinsă acum între tendințele opuse ale SUA și UE.

România se află între ciocan și nicovală (ca și celelalte trei țări, dar eu acum vorbesc despre România): se află în situația de stat membru al Uniunii Europene și, pe de altă parte (în mai mare măsură decât multe alte țări europene), este foarte dependentă de sprijinul strategic american într-o zonă extrem de tensionată și – aș îndrăzni să spun – periculoasă.

Și mai e ceva: poporul român – din punct de vedere foarte pragmatic – n-are opțiuni majoritar eurosceptice (cum se întâmple în celelate trei țări menționate (sau măcar în două dintre ele), așa încât un asemenea tip de ruptură a politicii externe românești de mainstreamul european poate fi periculoasă pentru România și poate determina, în cele din urmă, o fracturare a raporturilor dintre poporul român și clasa sa conducătoare (decidenții politici), în ultimă instanță.

Dar cred că e precipitat să ne pronunțăm. Tot ce discutăm este numai la nivelul unor gesturi simbolice – inclusiv eventuala rechemare a reprezentantului Autorității Palestiniene la București”, a declarat profesorul universitar pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă este posibil ca situația să degenereze până într-acolo, încât Palestina să își retragă ambasada de la București, Vlad Nistor nu a exclus acest scenariu, dar a subliniat că „până acolo mai e multă vreme”.

„Asta (retragerea ambasadei – n.r.) e posibil să se întâmple, dar până acolo mai e multă vreme, pentru că o asemenea decizie fundamentală (mutarea ambasadei României – n.r.) nu poate fi luată decât cu consultarea tuturor autorităților implicate ale statului și – de ce nu? – la capătul unei dezbateri publice democratice. Ar fi un pas important, e posibil, dar nu cred că mâine. Vom vedea cum vor evolua lucrurile, vom vedea în ce măsură americanii… care sunt obligați, până la urmă, să respecte o lege pe care propriul Congres a aprobat-o în anul 1995, de mutare a ambasadei la Ierusalim. Repet: e prematur să discutăm acum.

Dacă Palestina l-a chemat pe ambasador pentru consultări, asta e. Și Turcia, și parcă încă o țară și-au chemat ambasadorii pentru consultări din Statele Unite și din Israel, după inaugurarea ambasadei. Asta este o procedură, dar nu înseamnă închiderea ambasadei, nu înseamnă încetarea relațiilor diplomatice. E un semnal, dar nu unul zdrobitor”, a încheiat Nistor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *