Skip to content
Politică

Vlad Voiculescu a promis 4 măsuri după incendiul de la Balș și n-a făcut nimic, susține Florian Bodog (PSD): Pacienții nu sunt salvați cu propagandă pe Facebook

Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de PS News, fostul ministru PSD al Sănătății, senatorul Florian Bodog, a reacționat în urma incendiului care a izbucnit vineri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de Terapie Intensivă. Social-democratul susține că principalii responsabili de această situație sunt premierul Florin Cîțu și cei doi miniștri ai Sănătății de la USR PLUS – Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă – care, deși au promis măsuri după precedentele incendii, n-au făcut altceva decât să posteze pe Facebook.

„Aceste evenimente se petrec, din păcate, din cauza faptului că sistemul este suprasolicitat și din cauza faptului că anul trecut au fost 10 astfel de incendii, unele cu victime, altele fără victime, iar până acum nu s-a făcut nimic.

Când a fost tragedia de la Matei Balș, Vlad Voiculescu a afirmat că va lua patru măsuri într-o săptămână. Eu am verificat și niciuna dintre măsurile respective nu a fost luată, chiar dacă a fost succedat la conducerea Ministerului Sănătății de o doamnă aparținând USR. Ei știu foarte bine să comunice, să facă lucruri pe Facebook, însă pacienții nu trăiesc și nici nu sunt salvați cu propagandă pe Facebook. 

Guvernul Cîțu nu a făcut nimic în această perioadă pentru pacienții cu Covid-19. S-au culcat pe o ureche și s-au ocupat de alte lucruri, de alegeri, de concedii, de orice altceva, dar nu să pregătească spitalele pentru valul 4, pentru că se știa că vine valul 4 al pandemiei, însă prioritară a fost lupta politică, nu să pregătească spitalele. Mai mult decât atât, se pare că nici acum nu și-au revenit. Am fost efectiv stupefiat când l-am auzit ieri pe premierul României spunând la inaugurarea unui pod că medicii și managerii de spital care nu sunt dispuși să răspundă ordinelor și să deschidă secții de Terapie Intensivă peste noapte pentru pacienții cu Covid-19 vor fi dați afară.

Secțiile de Terapie Intensivă nu se pot deschide cu improvizații, nu se pot deschide fără personal și o secție de Terapie Intensivă deschisă în condiții improprii și cu improvizații nu numai că nu salvează vieți, ci pune în pericol vieți și curmă vieți. Acesta este rezultatul incompetenței, al indolenței și a faptului că avem în fruntea Guvernului și a Ministerului Sănătății oameni nepricepuți. USR-iștii doar au comunicat, dar de făcut nu au făcut nimic. Niciunul dintre cei doi miniștri ai Sănătății USR-iști nu au făcut nimic pentru sistemul de sănătate din România”, spune Bodog.

De asemenea, acesta susține că primul pas pentru evitarea unor astfel de evenimente precum cel de la Constanța, constă în „stabilizarea lucrurilor la Ministerul Sănătății, asta este foarte important și nu ar trebui puse persoane cărora nu le pasă de ceea ce se întâmplă cu oamenii în fruntea Guvernului”.

„Cred că e foarte important ca în momentul în care ești ministru al Sănătății să te gândești că ai grijă de sănătatea unui sistem care te va trata pe tine, care îl va trata pe tatăl tău, pe mama ta, pe copiii tăi și să nu te preocupe jocurile politice. Nu ar trebui să ai alte preocupări în perioada în care ești ministru decât aceea de a aduce ceva bun la sistemul de sănătate românesc, cred că asta este cel mai important lucru. Acesta este rezultatul lipsei de acțiune și lipsei de înțelegere, de empatie față de pacienții din România”, spune Bodog.

În opinia social-democratului, principalul responsabil de incendiul de la Constanța „este premierul”.

„Premierul este responsabil de tot ceea ce se întâmplă în cabinetul său și trebuie să se asigure că fiecare ministru pe care îl are își îndeplinește atribuțiile. Eu cred că am avut câteva experiențe tragice în România și cred că în momentul de față nu mai avem nicio scuză, nici premierul, nici cei doi miniștri USR-iști ai Sănătății care nu au făcut absolut nimic pentru pacienții din România”, conchide Florian Bodog.

Procurorul de caz a anunțat că în urma incendiului au murit 7 persoane, și nu 9, cum anunțase anterior Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Procurorul a anunțat că 5 persoane au murit chiar în Spitalul de Boli Infecțioase și alte două după ce au fost transferate la alte spitale.

„S-a constituit o cauza la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunal, se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă. Am desemnat un coleg procuror criminalist care să efectueze cercetări în această cauză, împreună cu colegii de la poliţie, au venit şi colegii de la Criminalistică. Urmează să se efectueze o cercetare la faţa locului amplă, să identificăm tot ceea ce se poate identifica, situaţia este destul de gravă. Până la acest moment, din informaţiile pe care le am şi pe care am putut să le culeg personal, avem 7 decedaţi, urmează să se facă identificarea acestora şi să sperăm că nu va creşte numărul de decedaţi”, a declarat, vineri, Viorel Teliceanu.

Întrebat despre numărul de morţi, raportat iniţial ca fiind de 9, procurorul a precizat: ”Cred că a fost o informaţie eronată, plecată nici nu mai contează de unde. Cert este că la acest moment cu certitudine sunt 7 decedaţi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *