Skip to content
Politică

Vlad Voiculescu, în campanie electorală împotriva lui Nicușor Dan. Primarul, constrâns să le facă pe plac celor din USRPLUS

Facebook/Horia Tomescu

Scandalul privind bugetul Primăriei București nu este doar despre legăturile USRPLUS-Nicușor Dan, ci și despre posibilii candidați la Primăria București în 2024. Odată ce Vlad Voiculescu a fost demis de la Ministerul Sănătății de premierul Florin Cîțu (PNL), acesta nu va mai fi dispus să facă jocurile PNL, iar contextul actual îl ajută să pornească conflicte în mai multe orașe. 

Lupta pentru Primăria București și controlul instituției este o luptă pentru campania electorală a lui Vlad Voiculescu. Fostul ministru a înțeles că nu mai poate rămâne la mâna unui partid politic și va dori să obțină votul cetățenilor pentru a ajunge într-o funcție importantă. 

De cealaltă parte, Nicușor Dan nu mai poate defila pe scena politică precum un alt sfânt al României, după ce în primele 6 luni de mandat n-a fost capabil să planteze nici măcar un copac. Apropierea lui de PNL este evidentă din 2020, dar atunci USRPLUS nu a mai putut să-și retragă susținerea pentru actualul primar. Parteneriatul forțat dintre PNL și USRPLUS nu funcționează nici la Guvern, nici în teritoriu. E o alianță de aparențe, pentru că în realitate cele două partide nu se suportă. 

A venit vremea pentru Nicușor Dan să-și aleagă o tabără și probabil o va face înainte de alegerile locale din 2024. Până atunci, misiunea USRPLUS va fi aceea de a controla mare parte din activitatea Primăriei București și de a-l pune în umbră pe actualul edil. Dacă Nicușor Dan își continuă mandatul în ritmul arătat în primele 6 luni, atunci USRPLUS nici nu are nevoie de o strategie specială, pentru că primarul n-a realizat nimic în afară de a bloca niște investiții imobiliare lângă „clădiri istorice” fără importanță istorică. 

Conflictele dintre PNL și USRPLUS continuă și în alte orașe ale țării, precum Timișoara și Iași. Cazul Mihai Chirica e un mare dezavantaj pentru PNL, iar Dominic Fritz este contestat de organizația PNL Timiș. Scandalul de la București este sub control deoarece Nicușor Dan mai are câțiva susținători în USRPLUS. După congresul USRPLUS, când va fi aleasă o nouă conducere, va urma o nouă campanie de „curățenie” în partid, iar cei care nu se adaptează vor fi îndepărtați sau izolați. 

Vlad Voiculescu iese la atac

Fostul ministru și-a terminat perioada de liniște și a preluat negocierile dintre USRPLUS și Nicușor Dan pentru bugetul Primăriei București. Viceprimarul Horia Tomescu se dovedește o marionetă în mâinile lui Vlad Voiculescu. Confruntarea dintre Voiculescu și Dan riscă să devină una personală, dacă ne amintim cum a reușit actualul primar să primească susținerea PNL înainte de campania electorală din 2020. 

Înțelegerea dintre USRPLUS și Nicușor Dan a fost aceea ca viceprimarul USRPLUS să aibă în administrare mai multe domenii esențiale precum sănătatea, educația, cultura și asistența socială. În aprilie 2021, Vlad Voiculescu îl acuza pe actualul primar: „Nicușor Dan și PNL nu s-au ținut de cuvânt. (…) Viceprimarul Tomescu încă nu are dreptul de semnătură”. 

Vlad Voiculescu nu va pleca de la aceste negocieri fără să obțină tot ceea ce Nicușor Dan a promis pentru viceprimarul USRPLUS. În caz contrar, alianța USRPLUS-PNL se va rupe în București. Aripa Dan Barna este mult mai dispusă la compromisuri, însă aripa Voiculescu din USRPLUS merge pe o strategie de totul sau nimic. 

Nicușor Dan nu e un politician luptător, ci unul mofturos și egocentric. El nu caută alianțe, ci are pretenția ca toată lumea să îl susțină și să îl urmeze doar pe el. Când se supără și ceilalți nu sunt de acord cu el, renunță la luptă și pleacă acasă, cum a făcut în 2017 când oamenii lui Dacian Cioloș au preluat USR. Lupta dintre Vlad Voiculescu și Nicușor Dan e între doi politicieni care se cred „Mesia”, în felul lor.

Pe măsură ce Nicușor Dan tinde să demonstreze egocentrismul său la primărie, oamenii îl critică tot mai mult. Mesajul publicat recent pe Facebook, prin care Nicușor Dan anunța dialogul cu USRPLUS, a strâns numeroase critici pentru actualul primar, pentru că de acum Nicușor Dan va fi judecat doar pe baza rezultatelor pe care le are la Primăria București. 

Vlad Voiculescu e mult mai adaptat pentru bătălii politice și a înțeles că Nicușor Dan oricum nu are altă soluție decât să le facă pe plac celor din USRPLUS. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *