Vlad Voiculescu își ține banii la saltea și nu are nici măcar o casă. Controversele din declarația de avere

Vlad Voiculescu, sursa: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Vlad Voiculescu este, cel puțin la nivel declarativ, unul dintre cei care fac notă discordantă într-un partid al oamenilor bogați: nu are nici măcar un acoperiș deasupra capului.

Cel puțin asta rezultă din ultima declarație de avere postată de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, odată cu candidatura la alegerile europarlamentare din acest an. Urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziția vaccinurilor anti-COVID, Vlad Voiculescu susține că nu are o casă, un teren sau o mașină pe numele său, ba chiar și veniturile semnificative din conturi au dispărut, o parte din bani fiind mutați în buzunarul fostului ministru. Mai exact: Vlad Voiculescu are acum în bănci conturi de circa 160.000 de lei și deține, cash, echivalentul a circa 75.000 de lei.

În schimb, deși, declarativ, nu are un acoperiș deasupra capului, Vlad Voiculescu este persoana de la care te poți împrumuta dacă ai nevoie, de exemplu, de 45.000 de euro.

De altfel, potrivit declarației sale de avere, în anul fiscal 2023 el a avut o singură sursă de venit: 15.713 euro, obținuți urmare a unui contract individual de muncă cu „StepStones verein fur Interkulturellen Austausch Wien”. În declarația de interese se poate constata că el este președinte al aceste organizații cu sediul la Viena.

Povestea averii lui Vlad Voiculescu devine și mai încâlcită, dacă ne uităm la ultima sa declarație de avere din 2021. În anii 2019 și 2020, Vlad Voiculescu nu a realizat nici un venit așa cum reieșea din declarația de avere depusă când a candidat la consiliul General al primăriei. Practic, tot ce a încasat Voiculescu în ultimele luni ale lui 2020 și începutul lui 2021 au fost 3065 de lei. Despre perioada 2017-2018 nu sunt informații pentru că fostul ministru nu a mai lucrat la stat.

Iar în 2016, a fost ministru al Sănătății câștigând 160.000 de lei din asta și alte funcții publice. Totuși, în declarația din 2020 apare o informație, cel puțin interesantă. Mai exact, aceea că Vlad Voiculescu a avut informația necesară pentru a cumpăra niște drepturi litigioase în urma cărora a făcut foarte mulți bani, potrivit jurnaliștilor de la EVZ. Este vorba despre suma de 704.060 de lei pe o clădire și un teren în zona Ziduri Moși din Capitală. În 2016 Voiculescu a avut mai multe funcții publice, astfel că a realizat venituri de la stat în valoare de 159.631 de lei. Cu toate acestea un lucru a rămas constant, până în 2024. Anume acela că în conturi, Vlad Voiculescu a avut mereu bani. Astfel în februarie 2017, Vlad Voiculescu avea în conturi 90.338 de euro și 125.779 de lei.

De asemenea la acel moment, fostul ministru al Sănătății mai deținea și acțiuni la Erste Bank în valoare de 6064 de lei. Câțiva ani mai târziu, mai exact în 2021 crescuseră conturile în euro și scăzuseră puțin cele în lei. Mai exact, acesta a declarat 128.735 de euro în bancă și 55.242 de lei. De asemenea mai avea și 2000 de dolari.

Iar acțiunile la Erste au crescut frumușel, astfel că ajunseseră la suma de 28.100 de lei.

Urmărit penal de DNA, dar locul 2 pe lista ADU la europarlamentare

Vlad Voiculescu – fostul ministru al Sănătății – a fost pus oficial sub urmărire penală, vineri, 8 decembrie 2023, în dosarul privind achiziția vaccinurilor anti-COVID. Fostul ministru al Sănătății este acuzat „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte)” și de „complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”. Însă, chiar dacă Vlad Voiculescu se înscrie pe lista penalilor, el este în prezent vicepreședinte al USR și președinte al filialei din București și figurează pe a doua poziție pe listele Alianței Dreapta Unită, USR-PMP-Forța Dreptei, după Dan Barna și înaintea lui Eugen Tomac.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: