Skip to content
Opinii & Analize

Vlad Voiculescu minte în PNRR și nu prezintă proiecte concrete pentru sănătate, ci o compunere plină de promisiuni electorale

Facebook
" "

Vlad Voiculescu, ministrului Sănătății, a introdus două minciuni în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR). Ministrul Sănătății afirmă greșit că România cheltuie 1.029 de Euro pe cap de locuitor pentru sănătatea cetățenilor și alocă 5% din PIB pentru sistemul medical.

Cheltuielile pentru sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE atât pe cap de locuitor (1,029 EUR, media UE fiind de 2,884 EUR), cât și ca procent din PIB (5% față de 9,8% în UE)”, scrie în PNRR.

" "
" "

Eurostat a calculat, în 2017, că România cheltuie 494 de Euro/cap de locuitor pentru Sănătate, adică de aproape 6 ori mai puțin decât media europeană de 2.887 de Euro (foto mai jos).

În 2021, bugetul Sănătății va fi de circa 53 de miliarde de lei, adică 11 miliarde de Euro. Ceea ce înseamnă că guvernul cheltuie doar 590 de Euro/cap de locuitor pentru sănătate. Din 2017 și până în 2021, suma a crescut doar cu 100 de Euro și suntem în continuare ultimii din UE, iar această creștere se datorează creșterii PIB-ului. De asemenea, chiar și în 2021 Guvernul alocă sub 5% din PIB pentru sănătate, deoarece PIB-ul țării noastre este de circa 240 de miliarde de Euro. Deci încă o minciună din partea lui Voiculescu.

Vlad Voiculescu îndrăznește să mintă chiar Comisia Europeană, care cunoaște foarte bine situația României și are pe masă datele Eurostat.

Pentru sănătate, Vlad Voiculescu a cerut 3 miliarde de Euro din banii pe care ar putea să-i acceseze România. Din acești 3 miliarde de Euro, Vlad Voiculescu își propune:

• Spitale noi
• Construcția și/sau dotarea a 200 de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile;
• Dotarea a 2.000 de cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici, prioritizând centrele din mediul rural și din urbanul mic;
• Reabilitarea și dotarea a 100 de centre de planificare familială;
• Program de formare profesională pentru profesioniștii din sănătate (upskilling);
• Dezvoltarea de caravane medicale;
• Investiții în capitalul uman din sistemul de sănătate;

De asemenea, Guvernul mai vrea bani și pentru achiziția a 700 de ambulanțe noi și 3 elicoptere ușoare pentru IGSU. La capitolul situații de urgență, Guvernul cere bani inclusiv pentru SRI, dorindu-și ca Uniunea Europeană să finanțeze achiziția a 4 elicoptere medii grele pentru serviciul de informații. Investițiile în programele pentru situații de urgență sunt estimate la 700 de milioane de Euro, mare parte din bani mergând către IGSU, controlat de Raed Arafat.

Spitalele regionale nu vor fi finanțate din PNRR, deoarece acest lucru nu ar fi oricum posibil. Ministerul Sănătății mizează să construiască spitale noi locale, spitale cu o capacitate mai mică și un preț mai mic. Proiectele din PNRR trebuie finalizate până în 2026, așa cum cere Comisia Europeană, tocmai de aceea un spital regional nu poate fi pus în discuție, fiind nevoie de o perioadă mai lungă de timp.

Totuși, PNRR nu vorbește despre proiectele concrete pe care vrea să le facă Guvernul, iar programul este momentan o compunere. Nu știm ce spitale vor beneficia de aceste investiții sau pe ce criterii vor fi alese. Fără astfel de criterii, banii ar putea deveni o armă electorală și să se ducă doar spre localitățile controlate de partidele de la guvernare, nu spre zonele care au într-adevăr nevoie de astfel de investiții. În lipsa unor astfel de criterii, Comisia Europeană ar putea respinge proiectele țării noastre dacă nu Ministerul Sănătății nu spune clar unde vrea să investească banii europeni și de ce.

În cele 4 luni de guvernare, Vlad Voiculescu n-a realizat nici măcar o evaluare a spitalelor din România și a scris o compunere lipsită de orice proiect concret. Programul pentru sănătate din PNRR putea fi scris de orice student, pentru că toată lumea știe că avem nevoie de spitale noi sau de dotarea celor deja existente. Dar pe ce criterii se vor construi? Unde? De ce vrea Voiculescu spital la Sibiu și nu la Piatra Neamț unde a fost un incendiu? De ce Sibiu e mai important decât Galați? Criteriile sunt esențiale atunci când cerem finanțare, pentru că nimeni nu investește doar pe bază de promisiuni.

Dacă Vlad Voiculescu continuă cu minciunile în fața Comisiei Europene, România nu are șanse să acceseze banii europeni. În 4 luni la conducerea Ministerului Sănătății, Voiculescu a reușit doar să scrie minciuni și promisiuni electorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *