Skip to content
Politică

Vlad Voiculescu pregătește privatizarea asigurărilor de sănătate. Cum vor ajunge românii să plătească mai mult în spitale

Inquam Photos / Octav Ganea

Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătății care nu are nicio specializare în domeniu, anunță privatizarea asigurărilor de sănătate și beneficii pentru cetățenii care își permit să plătească mai mult. Sănătatea nu va fi susținută prin investiții de la bugetul statului, ci prin introducerea unor asigurări complementare și private.

În programul de guvernare, Vlad Voiculescu anunță o creștere a bugetului Sănătății până la 6% din PIB, ceea ce este foarte puțin, în condițiile în care media europeană este la 9,8%, după cum arată chiar programul de guvernare.

" "
" "

Numai că această creștere la 6% din PIB, Vlad Voiculescu vrea s-o facă prin introducerea unei „asigurări complementare” cu fonduri private. Adică nu statul român va fi cel care va oferi mai mulți bani pentru sănătatea cetățenilor, ci cetățenii români, din buzunarele lor, vor fi cei care vor mări bugetul sănătății.

Dezvoltarea asigurărilor complementare de sănătate cu creșterea ponderii fondurilor private, care să cofinanțeze servicii medicale, crearea unui cadru legislativ şi creşterea deductibilităţii fiscale pentru asigurările complementare de sănătate și inițierea unei dezbateri publice legate de oportunitatea introducerii concurenței în administrarea asigurării obligatorii de bază;”

Asigurările complementare de sănătate sunt de fapt o măsură discutată încă din 2009, de când era criza economică și Guvernul Boc introducerea coplată în sistemul medical. Coplata a apărut în UE în urmă cu 10 ani, în timpul crizei economice, când guvernele reduceau cheltuielile cu sănătatea, de la bugetul statului, iar cetățenii erau nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare dacă voiau tratamente medicale.

Asigurările complementare vor introduce anumite servicii medicale care nu sunt incluse în pachetul de bază, ceea ce înseamnă că va exista o modificare a pachetului de bază. În acest moment, toată lumea beneficiază de aceleași servicii în sistemul medical și nu se poate introduce asigurarea complementară. Dar va fi redus pachetul de bază, pentru cei care nu au bani de asigurări complementare, și vor fi oferite beneficii bogaților care își fac asigurare complementară. Este posibil ca servicii medicale pe care cetățenii le primesc acum prin pachetul de bază, peste un timp să nu mai fie disponibile și să se ajungă în situația în care oamenii vor fi nevoiți să-și facă asigurare complementară sau să plătească direct anumite tratamente. Asistăm la o renegocieze atât a pachetului de bază, cât și a valorii asigurării de sănătate.

Asigurarea complementară de sănătate, o formă de privatizare a Sănătății, va fi doar un prim pas pentru privatizarea întregului sistem de asigurări de sănătate, așa cum se arată în program:

Dreptul de a alege în Sănătate – deschiderea către mai multe tipuri de asigurări de sănătate și asiguratori pe modelul Pilonul 2 și 3 de pensii; în acest context statul își va menține rolul de reglementator, finanțator și chiar ofertant de servicii de asigurare prin CNAS”.

Omul bun” Vlad Voiculescu vrea să transforme sănătatea cetățenilor într-un produs comercial și să-i lase pe asiguratorii privați să facă profit exploatând problemele de sănătate ale românilor. În acest moment, sistemul de asigurări de sănătate – CNAS – nu este interesat de profit și nu urmărește așa ceva, însă implicarea asiguratorilor privați pe piața medicală va scumpi asigurările de sănătate deoarece companiile trebuie să-și ia profitul.

Vlad Voiculescu are o obsesie și pentru finanțarea cu fonduri europene, deși chiar el critica politicienii care vorbesc fără oprire despre aceste fonduri.

Un lucru care mă scoate din minți este cum “fondurile europene” sunt dintr-o dată panaceul pentru orice problemă a țării în discursul politicienilor din partidele vechi”, scria Vlad Voiculescu pe Facebook, pe 30.11.2020.

E amuzant că acum când se vede ministru, orice investiție în Sănătate o justifică prin fonduri europene:

Investiții de cel puțin 1,8 miliarde euro din fonduri europene prin Planul național de redresare și reziliență

Investiții în sănătate de cel putin 2,8 miliarde euro din fonduri europene prin Programul Operațional Sanatate

Accesarea de fonduri europene pentru sănătate din programele centralizate gestionate de Comisia Europeană EU4Helath, Digital Europe și Horizon Europe.

Asigurarea unui grad de absorbție ridicat a fondurilor europene dedicate domeniului sănătății în perioada 2021-2027 și valorificarea acestei oportunități ca o sursă suplimentară de finanțare a sistemului de sănătate din România;”

De asemenea, Vlad Voiculescu ne spune încă o dată că investițiile în Sănătate nu se vor face din bugetul țării, așa cum ar fi firesc, ci vom aștepta ani de zile niște bani europeni care oricum nu acoperă toate cheltuielile.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *