Skip to content
Politică

Vlad Voiculescu, prima reacție după demitere: „Am găsit vulnerabilităţi şi probleme înfricoşătoare”. Atac dur la premierul Cîţu

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, că a avut un mandat de 113 zile de ciocniri între mentalităţi, precizând că în continuare se teme ”pentru oamenii din ţara asta, pentru cei văzuţi de politicieni doar ca electorat, dar şi pentru oamenii din sistem”. El a mai afirmat că ”premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării”.

Voiculescu i-a recomandat premierului, ca interimar la Sănătate, să revizuiască metotodologia de raportare a deceselor din perioada în care mandatul era la PNL, pentru că sunt diferenţe faţă de realitate, precum şi o analiză privind situaţia Unifarm, unde s-a comis ”cel mai mare jaf al pandemiei”.

Principalele declaraţii ale fostului ministru:

– Mandatul meu s-a încheiat acum două zile şi a pus punct unui şir de 113 zile de mandat şi 113 zile de ciocniri între mentalităţi. Aş prefera să fiu sincer şi să vă spun că mi-e teamă pentru oamenii din ţara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor. Mi-e teamă pentru oamenii buni din sistem care aşteptau o schimbare de multă vreme.

– Aveam experienţa din 2016 şi totuşi am găsit vulnerabilităţi şi probleme înfricoşătoare. Vulnerabilităţi la instituţii centrale şi din teritoriu, acestea vorbesc despre neputinţa unui sistem de a-şi servi cetăţeni. Aceste vulnerabilităţi nu sunt ale unui ministru, ci ale unui sistem. Ai nevoie de timp, de oameni, de procese, de mentalitate.

– Am preluat un minister în colaps. Se vorbeşte mult despre imaginea unui ministru sau altul. Vrem să transmitem adevărul pentru oameni, dar instituţii nu se construiesc doar prin imaginea cuiva, doar prin comunicare, se construiesc cu echipe, aducând oameni buni, se construiesc cu timp, altfel în urma noastră nu rămâne nimic. Problema statului român rămâne capacitatea limitată a instituţiilor sale. Fiecare minut trebuie folosit pentru a strânge oameni şi a face echipe. Alegerile au trecut şi în guvern suntem o echipă care vrea cu adevărat să construiască. Cred că am greşit în anumite aspecte şi când m-am aşteptat la o anumită decenţă când oamenii mor în fiecare zi, m-am aşteptat la decenţă din partea multor politicieni, cred că am greşit.

– Am crezut că premierul nu va folosi forţa pe care i-am dat-o pentru raţiuni care ţin de cariera sa politică. Cred că România are nevoie de politicieni care să acţioneze în interesul oamenilor şi să facă asta în fiecare zi.

– Am crezut că am ieşit din epoca epoleţilor, a privilegiilor nemăsurate, cred că şi aici m-am înşelat.

– Vaccinarea este o ciocnire de mentalitate. Am insistat să fie făcută mai întâi pentru bătrâni şi bolnavi, altcineva a hotărât altfel. Nu am anticipat că vom avea mai multe centre închise, pentru esenţiali, pentru privilegiaţi, decât centre deschise. Când am spus asta public, când am arătat acest lucru cu date, a fost un gest de transparenţă, atunci am avut o investigaţie a unui corp de control al premierului României. România care şi-a asumat un anumit nivel de transparenţă.

– Semnalul este că, dacă vrei transparenţă, trebuie să te temi, dacă deranjezi pe cine nu trebuie atunci sistemul va acţiona împotriva ta.

– Deschiderea şcolilor este un succes al  acestui Guvern.

– Gestionarea pandemiei, aşa cum s-a petrecut în ultimele luni, a avut parte de câteva episoade pe care publicul le-a realizat mai puţin. Premierul discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii, lansând target-uri fără să discute cu nimeni, transformându-se în primul epidemiolog al ţării, vorbind de lucruri pe care nu le cunoaşte, nu s-a sfătuit cu nimeni din MS. Este un lucru peste care putem trece la nivel personal, e un lucru mai puţin îmbucurător pentru un stat.

– Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, folosit politic de către opoziţie, e firesc. Ce e nefiresc e ca o parte din coaliţie să folosească accidente sau moduri mai puţin perfecte de a aborda o situaţie precum cele de la Foişor, Babeş. Acestea nu ţineau de MS. Erau în sarcina altcuiva. Lucrurile astea le-am lăsat să treacă şi cred că am greşit.

– Oameni puşi fără concurs, o bună parte din posturile din spitale, de la casele de sănătate, din DSP-uri sunt oameni numiţi politic, ei răspund comenzilor politice. E cea mai mare problemă a sistemului de sănătate.

– Nu putem, cu actuala structură din MS, să construim spitale. Dincolo de poveştile unui partid sau altuia, trebuie construită o echipă, o organizaţie care poate implementa proiecte.

– Avem proiecte pentru centre de arşi. Am alocat bugete pentru dotarea secţiilor clinice de arşi.

– Am asigurat resurse pentru testarea în şcoli şi farmacii.

– Am pregătit şi ieri a fost votată în guvern OUG pentru creşterea tarifului pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.

– Am lansat un proiect pilot de vaccinare la medicii de familie.

– Am eliminat plafonul la norma de hrană în spitale, pentru ca pacienţii să nu mai fie înfometaţi în spitale, o reglementare veche şi proastă făcea din aspectul hranei din spitale o ocazie de umilire a multor pacienţi.

– Vaccinul antigripal l-am făcut disponibil pentru toată lumea.

– Am reintrodus lista de medicamente esenţiale. Pacienţii vor găsi medicamentele de care au nevoie. Am luat măsuri pentru ca medicamete care au lipsit, precum Eutirox, să fie dispionibile.

– Am suplimentat paturile ATI  la 1687.

– Da, în această perioadă am oprit în guvern şi banii către presă. În plină criză sanitară, cu un buget al MS care nu ajunge până la sfârşitului anului, avem cheltuieli fuliminate cu vaccinarea şi testarea. Nu era oportun să prelungim ceva ce s-a întâmplat anul trecut şi nu mai vreau să comentez.

– Nu e loc care să nu fie afectat de politizare. Evaluarea directorilor de DSP, nivelul profesional, nu ne face să fim mândri. În condiţiile presiunilor din ultima perioadă, în condiţiile în care ceea ce avem nevoie este profesionalism, decenţă, este imperios necesar să continue depolitizarea.

– Avem nevoie de adevăr şi asta a încercat MS, prin transparenzitare, prin ajutarea indicatorilor, prin schimbarea criteriilor pentru carantină, prin toate acestea credem că lucrurile mergeau în direcţia corectă.

– Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale. Dar e responsabilitatea noastră că toţi indicatorii respectă realitatea.

– Am creat o linie de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemie.

– Avem un ministru interimar care este şi prim-ministru, care nu ştiu cât timp are. O să îl rog pe premier să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19. Nu aş vrea să arunc cu numere, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale între numerele declarate şi cele reale.

– Situaţia UNIFARM. Unifarm a primit prin OUG 1,2 miliade, e una din companiile în pericol de dispariţie ale statului român, e unul dintre marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare, cu siguranţă. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate de partidul care îl susţine pe premier

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *