Skip to content
Puterea Știrilor Video

Vlad Voiculescu s-a bazat pe influența lui Cioloș și s-a trezit fără funcție. Pîrvulescu: A crezut că este foarte bine protejat, dar a fost o eroare

Inquam Photos / Ilona Andrei
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că premierul Florin Cîțu nu mai avea nicio alternativă în ceea ce privește demiterea fostului ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru că „autoritatea sa fusese în mod clar anulată” de momentul în care ex-ministrul a susținut o conferință de presă în același timp cu premierul.

„Eu am constatat o formă de insubordonare în raport cu primul ministru a ministrului Voiculescu. Un exemplu pe care îl dau colegii dumneavoastră este organizarea unei conferințe de presă în același timp cu cea a premierului, ceea ce reprezintă contestarea autorității primului ministru. Să spunem că primul care a anunțat a fost Vlad Voiculescu, dar dacă cele două echipe de comunicare n-au ajuns să se înțeleagă, era normal ca ministrul să îi dea întâietate primului ministru. Asta este logica instituțională. Părea să fie un guvern în guvern.

" "
" "

Bazat pe influența domnului Cioloș, domnul Voiculescu părea să creadă că este foarte bine protejat, dar aici a fost o eroare. Dacă cumva a vrut să iasă de la guvernare folosind chestiunea asta, înseamnă că există o agendă politică pe termen mediu și lung, pentru că în acest moment este evident că nu are foarte mult de câștigat.

Pentru domnul Cioloș, care și-a anunțat intenția de a candida în 2024 la prezidențiale, stabilizarea electoratului centrist care ar putea să meargă spre PNL e importantă, iar dacă acești oameni ar deveni convinși că ordinul doamnei Moldovan era bine intenționat și că urma să stabilească o raportare corectă bazată pe fapte, pe termen mediu, ar putea avea de câștigat. 

Dincolo de alegerile locale, prezidențiale și europarlamentare, există și interes general. Dacă interesul general este ca România să iasă cât mai puțin afectată din această criză mondială, atunci stabilitatea politică este obligatorie, pentru că noi nu vorbim de o criză în coaliție, ci doar de poziții.

Sunt absolut convins că după această criză USR nu va ceda. Chiar dacă nu rămâne la guvernare, pentru că va încerca să primească o serie de avantaje, nu va accepta să piardă și acesta este unul dintre riscurile guvernării de coaliție, mai ales când relația de coaliție nu este erodată”, spune politologul.

Despre liberalii care au așteptat demiterea fostului ministru al Sănătății, analistul spune că aceștia „erau mai degrabă adversarii lui Orban și susținătorii lui Cîțu care își doreau întărirea autorității primului ministru”.

„Florin Cîțu a riscat, iar premierul este un economist și economiștii nu riscă foarte mult. Oamenii de faceri da, dar economiștii nu, pentru că aceștia sunt foarte atenți la echilibre. A riscat acum, dar nu mai avea alternative pentru că autoritatea sa fusese în mod clar anulată, conchide Cristian Pîrvulescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *