Skip to content
Politică

Vladimir Tismăneanu conturează profilul politic al lui Teodorovici: Ar putea fi un vechi stalinist! EXCLUSIV

Activenews

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a venit marți cu o idee controversată: o măsură prin care dorește ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru 5 ani, iar ulterior să își caute de muncă în altă țară.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Toți românii care lucrează în străinătate trebuie să știe asta! Teodorovici, precizări de ultim moment privind permisul de muncă

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura marți cu politologul Vladimir Tismăneanu. Concret, profesorul Universității din Maryland a analizat măsura propusă de ministrul Finanțelor, pe care a catalogat-o ca fiind „un fel de reintroducere a pașaportului intern din URSS”.

„Acordul semnat, între alții de Ceaușescu, la Helsinki în 1975, prevedea respectarea liberei circulații a persoanelor și a ideilor. Evident, satrapii staliniști din Europa de Est nu aveau de gând să respecte ceea ce semnaseră. Dar așa a prins ființă Carta 77 în Cehoslovacia, ca răspuns la represiunea organizată de regim prin invocarea acelui document esențial din istoria rezistenței civice anti-totalitare.

Pot paria că ministrul cu prenume din Ariosto, ori din Virginia Woolf, habar nu are ce a însemnat Actul Final de la Helsinki. Ideea aberantă cu care a ieșit pe piață este opusul întregii filosofii aflate la baza Uniunii Europene. Este vorba de un fel de reintroducere a pașaportului intern din URSS”, a precizat analistul politic.

Totodată, întrebat cum poate fi încadrat ideologic Eugen Teodorovici prin prisma unei astfel de măsuri, Vladimir Tismăneanu a spus că actualul ministru al Finanțelor „ar putea fi un vechi stalinist”.

„Politic este o inepție periculoasă. De ce? Pentru că jignește autonomia persoanei, mutilează drepturile omului, ruinează apartenența noastră europeană. Este viziunea unui sergent de jandarmi nimerit, prin sfidarea bunului simț, într-un post de ministru. Finanțistul Guvernului de analfabeți și-a dat arama pe față. O aramă ruginită și râncedă…

Teodorovici ar putea fi un vechi stalinist, doar că UE nu este URSS. Este opusul „Imperiului Răului”, spre a-l cita pe Ronald Reagan”, a conchis în exclusivitate Vladimir Tismăneanu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *