Vlăsceanu: Cardurile de energie ar trebui să ajungă la cei care într-adevăr nu-şi pot permite să plătească facturile

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Sunt unii care înalţă palate şi trăiesc din ajutorul de şomaj și este nevoie de digitalizare, să se afle care sunt cei care au într-adevăr nevoie de cardurile de energie, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică – HENRO, într-un interviu acordat Agerpres.

„Gradul de sărăcie energetică – cei care sunt în imposibilitatea sau cărora le este greu să-şi plătească facturile la utilităţi – a crescut şi nu doar în România. Trebuie ajutaţi cei care îşi dau veniturile sau cheltuie o mare parte din ceea ce câştigă lunar per familie, per gospodărie, pentru a plăti energie electrică, căldură, apa. Şi vedem că românul, în general, când nu-şi permite, strânge cureaua, în sensul că aplică măsuri de eficienţă vrând nevrând.

Deci gradul de sărăcie, una peste alta, a crescut. Trebuie găsite soluţii pentru aceşti consumatori vulnerabili, din toate punctele de vedere, pentru că, până la urmă, cei vulnerabili s-ar putea să aibă probleme şi de sănătate. Deci vulnerabilitatea se manifestă plecând de la confortul termic şi de la ce îţi permiţi în casă pentru a-ţi creşte gradul de confort, care s-ar putea să greveze bugetul familiei”, a declarat Silvia Vlasceanu, director executiv HENRO..

Întrebată care ar fi soluția, Vlăsceanu a amintit că ceea ce ne lipsește nouă, „nu-i de-acum, e o poveste veche, care nu s-a rezolvat”.

Bazele de date ale diverselor instituţii trebuie să fie interconectate, ceea ce la noi nu prea se întâmplă. Adică fiecare are propria bază de date şi când e vorba să le interconecteze, întotdeauna se găsesc tot felul de piedici. Se vorbeşte de digitalizare, de transformare digitală, n-ai cum să stai pe loc în secolul 21. Şi lucrurile vor merge în direcţia asta. Adică, doar cu un simplu card sau cu minimum de documente, să-ţi descopere până la urmă şi istoricul personal, nu doar al veniturilor, că nu-i vorba doar de venituri, ci şi al posibilităţilor de a-ţi menţine sănătatea, câţi copiii ai, cât plăteşti taxe la stat, dacă lucrezi legal sau în zona gri sau ai venituri pe care nu le poţi justifica. Sunt unii care înalţă palate şi trăiesc din ajutorul de şomaj. Dacă lucrurile s-ar regăsi în bazele de date, i-ai descoperi şi pe cei care într-adevăr au nevoie de ajutor financiar”, a spus ea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: