Vlăsceanu: Tarifele de transport şi de distribuţie pentru energie urmează să intre într-o nouă perioadă de reglementare

Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede recunoaşterea costurilor pentru cercetare şi dezvoltare în echipamente care să protejeze sistemul energetic de atacurile cibernetice, a declarat, joi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică (HENRO), la cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024.

„Nu poţi declara toate capacităţile energetice şi în energie, cel puţin de energie electrică şi gaze naturale. Prin capacităţi energetice înţelegem atât capacităţile de producţie, cât şi reţelele de transport, distribuţie şi depozitele de înmagazinare pentru gaze naturale. Nu pot fi declarate toate sau catalogate ca infrastructuri critice, pentru că ar însemna nişte costuri enorme pentru consumatorii casnici şi non-casnici. Dar ceea ce se întâmplă în această perioadă este că tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale urmează să intre într-o nouă perioadă de reglementare. Este în dezbatere o nouă metodologie de stabilire a acestor tarife şi pentru prima oară este prevăzut a fi recunoscute costuri pentru cercetarea, dezvoltarea în echipamente care să protejeze de atacurile cibernetice şi să pună într-o stare de mult mai bine pregătit sistemul electroenergetic”, a menţionat Vlăsceanu.

În viziunea reprezentantei HENRO, în cazul unor avarii neprevăzute „trebuie să fim pregătiţi să putem asigura funcţionarea în siguranţă şi alimentarea continuă cu energie electrică”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL