Skip to content
Politică

Vlase la SIE și Bănilă la DIICOT – începutul sfârșitului pentru Dragnea EXCLUSIV

realitatea.net

După cum probabil ați văzut deja, ziua de miercuri s-a încheiat în forță, cu un vot masiv în Parlament în sensul validării deputatului PSD Petru-Gabriel Vlase pentru postul de director al Serviciului de Informații Externe (SIE).

CITIȚI ȘI: UPDATE E oficial: Gabriel Vlase este noul șef al SIE

Aripa politică

Un politician mai mult decât zgârcit în declarații de presă, Vlase este important nu atât prin sine, cât mai ales pentru gașca din spatele lui – așa-numitul „Grup de la Bacău”. Această grupare își arată acum influența din ce în ce mai insistent, zbătându-se să acapareze întregul PSD.

Situația a început să se complice încă de zilele trecute, când – chiar dacă neoficial – Ioan Rus a dat semnalul că Grupul de la Cluj părăsește barca lui Liviu Dragnea, trecând în tabăra lui Victor Ponta. Cu alte cuvinte: Liviu Dragnea a pierdut principalul cap de pod pe care PSD îl avea în Ardeal, chiar în favoarea unuia dintre marii lui dușmani.

DETALII AICI: Ioan Rus DEMISIONEAZĂ din PSD și se alătură Pro România! Planul lui Ponta EXCLUSIV

Acum, lucrurile riscă să fie încă și mai grave, Dragnea aflându-se în fața pericolului de a fi nu doar părăsit, ci chiar săpat din interior, de către gașca băcăuană. Iar din acest cerc de putere intră acum în atenția presei Gabriel Vlase.

Totuși, să nu ne iluzionăm: Gabi Vlase nu conduce acest grup de unul singur. Presa a relatat în repetate rânduri despre adâncile sale rădăcini în cercul de influență din jurul lui Viorel Hrebenciuc, vestita eminență cenușie de altădată a PSD-ului.

„Pe 17 noiembrie 2001, Vlase a fost ales vicepreşedinte al PSD Bacău în echipa lui Viorel Hrebenciuc, alături de Corneliu Iacobov, Dumitru Sechelariu, Sergiu Sechelariu, Dan Matei Agathon, Dragoş Benea şi alţii. Echipa lui Hrebenciuc de atunci a fost decimată de Justiţie: însuşi Hrebenciuc a fost arestat preventiv în cazul retrocedărilor ilegale de păduri de pe Valea Trotuşului şi acum este condamnat în primă instanţă la 2 ani de închisoare cu executare, Iacobov şi-a ispăşit pedeapsa de 7 ani pentru fraudarea rafinariei Rafo Oneşti, Dumitru Sechelariu avea şi el probleme penale, însă între timp a decedat, fratele lui, Sergiu, l-a denunţat pe Adrian Năstase, iar Dragoş Benea, actualul preşedinte al CJ Bacău, a fost vizat şi el de percheziţii ale DNA. Potrivit unei investigaţii de presă a ProTv, denunţătorul lui Dragoş Benea, Costică Rusu, a făcut lucrări de construcţii şi la casa lui Vlase”, a scris G4media.ro la mijlocul lunii trecute.

Ba mai mult: soliditatea legăturii dintre Vlase și Hrebenciuc a mers chiar până într-acolo, încât numele celui dintâi a apărut în dosarul DNA privind retrocedările de păduri, aparent politicianul promițându-le lui Paltin Sturdza și Ioan Adam că urma să le rezolve punerea în posesie cu hectarele de pădure.

O mențiune onorabilă aici merită și fostul prim-ministru Mihai Tudose, deși sursele PSnews.ro spun că momentan ex-premierul încă joacă la tatonare, nefiind 100% fidel Grupului de la Bacău. Numele lui Tudose a apărut în presă luna trecută, când deputatul de Brăila a declarat tare și apăsat că îl va vota în Parlament pe Gabriel Vlase pentru șefia SIE. De altfel, în mass media a apărut atunci zvonul cum că tandemul Tudose-Vlase ar controla cel puțin 20 de aleși – suficienți încât, la nevoie, să declanșeze o rebeliune împotriva lui Liviu Dragnea. În plus, presa a scris că Gabriel Vlase s-ar fi abținut în CexN-ul PSD când a venit vorba despre votul pentru înlăturarea lui Mihai Tudose la Palatul Victoria.

Mai mult: Sursazilei.ro a informat AICI despre faptul că pe Mihai Tudose și pe Gabriel Vlase îi leagă vechi legături de afaceri: Constantin Vlase (fratele celui de-al doilea) l-a împrumutat în 2009 pe Tudose cu 15.000 de euro. Totodată, Gabi Vlase și Mihai Tudose figurează ca asociați la SC 1001 Net România SRL, o firmă ce se ocupă cu dezvoltarea de site-uri web.

Înainte să trecem la partea a doua a articolului de față, mai menționăm două nume sonore ale Grupului de la Bacău: deputații Iulian Iancu (președintele Comisiei de industrii și servicii) și Lucian Șova (actualul ministru al Transporturilor). Iancu a fost ales în 2016 pe listele PSD Constanța, dar el fusese parlamentar băcăuan în precedentele două legislaturi.

Amintim că tandemul Șova-Iancu a fost pus sub urmărire penală în ianuarie 2015 de către DNA în dosarul lui Toni Greblă (detalii AICI), fiind bănuiți de folosirea influenței politice pentru organizarea pe banii Transelectrica a transportului cu autocare a unor membri și simpatizanți PSD la un miting USL din 2010. Totuși, parchetul Codruței Kovesi a clasat acuzațiile față de cei doi în iunie 2017 (după cum a informat Ziarul de Bacău).

Aripa judiciară

Luna iunie a fost marcată, printre altele, de știrea conform căreia ministrul Justiției, Tudorel Toader, i l-a propus președintelui Klaus Iohannis pe procurorul Oliver Felix Bănilă pentru numirea la conducerea DIICOT. Întâmplător sau nu, Bănilă este originar tot din Bacău, unde activează deocamdată la parchetul tribunalului. Potrivit unor surse citate de Ziare.com, inițiativa legată de Felix Bănilă nu i-ar aparține lui Tudorel Toader, ci altei figuri grele ridicate de pe meleaguri băcăuane: procurorul Oana Schmidt Hăineală, fost președinte al CSM, iar din ianuarie 2018 șefa Corpului de Control din Ministerul Justiției.

În plus, sursele G4media.ro îl indică pe Felix Bănilă drept un apropiat al lui Codruț Olaru, cel care a condus DIICOT Bacău între 2005 și 2007, apoi parchetul la nivel național în următorii 6 ani, iar în prezent figurează ca vicepreședinte al CSM. Totuși, magistratul a negat vehement. Pe de altă parte, bucla istoriei se întoarce la Tudorel Toader: PressOne.ro a relatat AICI, încă din ianuarie 2018, că Olaru și-ar fi plagiat integral teza de doctorat, coordonată de către nimeni altul decât actualul ministru al Justiției.

Următoarele luni sunt cruciale

Încheiem, atrăgând atenția că nu este exclus ca până la sfârșitul anului să vedem o răfuială de proporții între Grupul de la Bacău, pe de o parte, și Liviu Dragnea și camarila sa de cealaltă parte. Iar sfârșitul politic al lui Dragnea ar putea veni chiar din mâna lui Gabriel Vlase (proaspăt instalat la butoanele unui serviciu secret), secondat de către Mihai Tudose. Ba mai mult: sursele PSnews.ro indică altă figură importantă – culmea: originară tot din Bacău – care s-ar putea alătura intifadei: primarul general al Bucureștilor, Gabriela Firea.

Oricum: rămâne de văzut în ce măsură președintele PSD va profita în acest război de pe urma unei mutări pe care a făcut-o încă din luna aprilie (detalii pe G4media.ro): înlăturarea chestorului Liviu Vasilescu de la conducerea Direcției de de Operațiuni Speciale (DOS) din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), operațiune întreprinsă aparent la presiunile lui Adrian Mlădinoiu, fostul șofer al lui Liviu Dragnea, în prezent șef la Secretariatul General al Guvernului (SGG). DOS-ul din mandatul lui Vasilescu era cunoscut drept o instituție care colabora foarte bine cu DNA – mai ales după ce Curtea Constituțională a scos SRI din dosarele penale – și care nu „transpira” către politicieni informații din dosare.

3 comentarii la “Vlase la SIE și Bănilă la DIICOT – începutul sfârșitului pentru Dragnea EXCLUSIV

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *