Skip to content
Politică

Voce din PSD: „Există o adevărată paranoia în privinţa traficului de influenţă”

Vedem din ce în ce mai multe persoane politice, dar nu numai, care se află sub măsura arestului preventiv, în diferite dosare.

În cadrul unei intervenții la RFI, senatorul social democrat Georgică Severin a explicat de ce ar trebui modificat Codul Penal. Severin a transmis că practica din ultimul an, de când este noul Cod Penal, a demonstrat că sunt mari probleme.

„Sunt o serie întreagă de aspecte, iar practica din ultimul an de când avem acest nou Cod Penal a demonstrat că sunt mari probleme. O să vă dau un exemplu. Foarte mulţi judecători, dar în special avocaţi şi oameni de Drept au spus că este clar că mersul acesta pe suspiciune rezonabilă creează un teren extraordinar de mare de abuz. Citeam pe Internet un studiu legat de ceea ce înseamnă suspiciune rezonabilă. Caracterul subiectiv este atât de mare, încât practic orice cetăţean pornind de la o simplă delaţiune, poate intra în acest malaxor al suspiciunii rezonabile. Deci eu cred că n-ar fi rău dacă ne-am întoarce la indicii temeinice, cum este normal, cum este firesc”.

Pe de altă parte, senatorul PSD spune că există „o adevărată paranoia” în privinţa traficului de influenţă: „Un alt lucru la care trebuie să ne gândim ţine în acelaşi timp de probleme legate de definirea traficului de influenţă. Eu nu mă feresc să vă spun că în momentul de faţă există o adevărată paranoia în această privinţă. Vă dau câteva exemple absolut simple, corecte. Eu primesc de ani de zile sau mai bine zis primeam cetăţeni la audienţe, care veneau cu probleme. Venea un domn care avea probleme cu pensia, nu era bine calculată, venea o familie cu un caz social şi aşa mai departe. Ei bine, era firesc, dădeam un telefon fie la Pensii, uite, îţi trimit pe cetăţeanul cutare, te rog eu foarte mult, primeşte-l şi calculează-i corect impozitul, vezi să nu fie păcălit şi aşa mai departe, dacă n-are dreptate, spune-i că n-are dreptate. Vine o familie cu patru-cinci copii, care n-are unde să stea, încerci să-i ajuţi. Ei bine, toate aceste lucruri devin pasibile de punerea sub acuzare, sub această idee a traficului de influenţă”.

Totodată, Georgică Severin a specificat faptul că arestul preventiv „trebuie să fie o măsură cu totul şi cu totul excepţională, în cazuri de violenţă, în cazuri de recidivă, lucrurile sunt destul de clare”.

„Marea problemă de care vreau să mă leg este problema abuzului de arest preventiv. Arestul preventiv trebuie să fie o măsură cu totul şi cu totul excepţională, în cazuri de violenţă, în cazuri de recidivă, lucrurile sunt destul de clare. Din nefericire, ceea ce se întâmplă la ora actuală în România, de la Horia Georgescu până la Elena Udrea, de la Cocoş până la cine vreţi dvs. sau alţii care sunt ţinuţi în arest chiar şi la domiciliu, s-a abuzat. Arestul la domiciliu este clar că a devenit o formulă prin care se încearcă să se obţină denunţuri de la cei reţinuţi şi arestaţi. Nu este o formă de a proteja martorii, ci este aproape o tortură din punct de vedere legal, mă refer din punct de vedere psihic (…) şi nu este o formă în care se respectă drepturile omului. De la o formă cu caracter excepţional constatăm că ea a devenit o formă absolut comună în rezolvarea anchetelor”, a transmis Georgică Severin la RFI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *