Skip to content
Economie Societate

Vodafone nu va mai folosi echipamente Huawei pentru componentele rețelei 5G europene. Care este situația în România

mobile247.ro

Vodafone a anunțat că întrerupe temporar achizițiile de echipamente Huawey pentru compenentele centrale ale rețelelor sale 5G din Europa, devenind primul operator telecom global major care se retrage din afacerile cu grupul chinez, în mijlocul scandalului legat de controalele guvernamentale privind legăturile acestuia cu Beijingul.

Mișcarea Vodafone este ultimul semnal legat de problemele cu care se confruntă Huawei, ale cărui echipamente au fost interzise deja în mai multe țări, în urma acuzelor privind îmcaălcarea securității naționale.

Grupul chinez s-a angajat că va răspunde îngrijorărilor specifice exprimate de serviciile de securitate în privința calității echipamentelor sale, alocând 2 miliarde dolari pentru o revizie generală.

În acest context, directorul executiv al Vodafone, Nick Read, a anunțat că operatorul telecom britanic se gândește la suspendarea achiziționării de noi echipamente Huawei, pentru componente centrale ale rețelei mobile europene 5G.

Totuși, Vodafone va continua să cumpere alte tipuri de echipamente de la Huawei, pentru extinderea rețelelor 4G și pregătirea tranziției la 5G.

Măsura va fi aplicată de operatorul telecom britanic doar în Europa. Un purtător de cuvânt Vodafone a declarat că afacerile cu Huawei vor continua în mod normal pe alte piețe, cum ar fi Africa, unde echipamentele centrale ale rețelelor sunt livrate de grupul chinez.

Mai multe guverne, incluzând cele ale SUA, Australia și Noua Zeelandă, au blocat deja accesul Huawei la așa-zisa ”piață a accesului radio” – echipamentele mobile instalate la înălțime -, în cursa spre tehnologia 5G, ca urmare a îngrijorărilor legate de securitatea națională.

Și alte țări, ca Marea Britanie și Germania, au început deasemenea să exercite presiuni asupra grupului chinez.

În România, Vodafone face tranziția de la rețeaua 4G la 5G utilizând echipamente Huawei.

”Ca partener strategic al Vodafone, Huawei nu va scuti niciun efort pentru a sprijini în continuare Vodafone România cu cele mai avansate tehnologii, pentru a obține cele mai bune practici de business și succese”, a declarat în ianuarie 2017 Kevin Liu, diectorul general al Huawei România, cu ocazia anunțului făcut de cele companii privind lansarea tehnologiri 4G+.

Cu aceeași ocazie, Cătălin Buliga, directorul de tehnologie al Vodafone România, a vorbit despre ”investițiile consistente făcute în ultimii doi ani, care au făcut rețeaua să evolueze semnificativ și au condus la suportul 4G+, în beneficiul clienților companiei”.
Rețeaua 4G+ administrată de Vodafone România folosește o soluție E2E, oferită de Huawei.

Trebuie mențonat faptul că Huawei, care a intrat cu o reprezentanţă în România în anul 2003, a câştigat în 2012 unul dintre cele mai mari contracte de externalizare telecom de pe piaţă, preluând pe o perioadă de cinci ani de zile managementul operaţiunilor de teren pentru reţeaua Vodafone România, perioadă în care s-a ocupat de operaţiuni precum mentenanţa şi construirea de site-uri, precum şi activităţile preventive de infrastructură.

Vodafone a precizat că în selecţia Huawei au fost luate în considerare mai multe criterii. ”Selecţia Huawei a fost precedată de un proces laborios de evaluare a capabilităţilor companiei, care a inclus indicatorii de mediu, de siguranţă, strategia de dezvoltare, sistemul de management şi de control al calităţii, capabilităţile de project management şi responsablitatea socială”, au precizat reprezentanții Vodafone România, la data încheierii contractului.

Huawei nu se află la primul contract de amploare cu Vodafone: compania chineză a fost furnizorul de servicii şi echipamente al operatorului în proiecte precum lansarea reţelei 3G UMTS în banda de 900 MHz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *