Germania ‘poate redeveni o locomotivă economică pe care lumea o admiră’ și poate avea ‘cea mai puternică armată în Europa’, a spus miercuri în Bundestag noul cancelar german de centru-dreapta Friedrich Merz, într-un discurs de politică generală în care a promis că va ‘face totul’ pentru redresarea economiei germane care a trecut deja prin doi ani consecutivi de recesiune, consemnează agențiile AFP, DPA și EFE.
‘Economia noastră este încă în mare parte competitivă, dar condițiile cadru nu mai sunt’, a remarcat noul cancelar federal german, care conduce o coaliție formată din blocul său politic de centru-dreapta, alcătuit din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu filiala sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), și Partidul Social-Democrat (SPD) de centru-stânga, scrie Agerpres.
Totuși, Friedrich Merz se va bucura de mai multă flexibilitate bugetară decât predecesorul său, social-democratul Olaf Scholz, după ce legislativul la final de mandat a relaxat amendamentul constituțional ce limita contractarea de noi datorii până la cel mult 0,35% din PIB. Această relaxare a ‘frânei datoriilor’ va permite creșterea cheltuielilor militare și implementarea unui plan de 500 de miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură și de protecție a mediului.
Totuși, noul cancelar a atras atenția în discurs că aceste fonduri trebuie gestionate cu o ‘prudență extremă’, întrucât este vorba despre datorii care vor trebui rambursate. Dar el a promis în același timp măsuri de stimulare a economiei prin scăderi de taxe, reducerea prețurilor la energie și a costurilor cu birocrația.
Principalul obiectiv al guvernului va fi repornirea motorului economiei germane, care a traversat deja doi ani de recesiune după invazia rusă în Ucraina, război ce a avut ca efect pierderea sursei de aprovizionare cu gaz ieftin rusesc după sabotajul asupra conductelor Nord Stream.
O altă provocare semnificativă pentru economia germană, care este dependentă de exporturi, o reprezintă taxele vamale impuse de noul președinte american Donald Trump, taxe asupra cărora sunt în desfășurare negocieri între Bruxelles și Washington. Merz, care a avut săptămâna trecută o discuție telefonică cu Trump, a spus că dorește o ‘soluționare rapidă’ a divergențelor cu acesta.
În timp ce SUA se îndepărtează treptat de Europa, guvernul german ‘va pune la dispoziție toate mijloacele financiare de care au nevoie Forțele Armate pentru a deveni cele mai puternice în Europa’, a indicat Merz în discurs. El a subliniat că în acest scop este nevoie urgent de îmbunătățirea pregătirii operative, de înzestrare, precum și de creșterea efectivelor armatei, iar pentru aceasta ‘va fi creat un serviciu militar voluntar nou și atractiv’, la 15 ani după ce Germania a renunțat la serviciul militar obligatoriu.
‘Trebuie să fim capabili să ne apărăm pentru a nu fi nevoiți să o facem’, întrucât lecția dată de războiul rus în Ucraina este că ‘forța descurajează agresorii, în timp ce vulnerabilitatea, dimpotrivă, invită la agresiune’, a motivat el.
Cât despre acest război, cancelarul german le-a cerut europenilor și americanilor să refuze orice ‘pace dictată’ de Rusia, respectiv o pace care să oblige Ucraina să cedeze teritorii ‘împotriva voinței sale’.
Friedrich Merz a promis continuarea ajutorului militar german pentru Ucraina, dar fără ca Germania să devină ‘parte în război’. ‘Dar nu suntem nici o parte terță neimplicată sau mediator între fronturi’, a completat el.
Noul guvern de la Berlin va prioritiza securitatea, coeziunea și ‘prosperitatea pentru toți’, însă ‘pentru a reuși acestea avem nevoie de schimbarea politicilor noastre la multe capitole’, a concluzionat cancelarul.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News