Skip to content
Politică

Voiculescu ia atitudine. A lansat campania „Nu antibiotice la întâmplare!”

huff.ro

Ministerul Sănătății a lansat, luni, campania „Nu antibiotice la întâmplare!”, care are rolul de a informa asupra riscului consumului inutil de antibiotice.

„Încercăm să ne adresăm cât mai multor categorii: medicilor, pacienților, producătorilor. Încercăm să îi facem pe toți să înțeleagă că, pentru a conserva eficiența antibioticelor, acestea trebuie utilizate doar atunci când sunt necesare. Utilizate atunci când nu este nevoie de ele, nu au cum să aibă eficiența dorită, dar au riscuri foarte mari”, a explicat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, într-o conferință de presă, conform romaniatv.net.

Campania constă în difuzarea unui spot TV produs sub coordonarea Ministerului Sănătății și în distribuirea de cutii de pseudo-medicamente pe care este scris „Nu antibiotice la întâmplare! și în care sunt inserate flyere de informare.

„Avem pentru medicii de familie 12.000 de cutii, avem pentru medicii prescriptori în spitale 13.000 de cutii și avem pentru pacienți 25.000 de cutii, care vor fi distribuite de către asociațiile de studenți mediciniști și studenții de la Farmacie. Vom avea 10.000 de postere în spitale”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, cu cât antibioticele sunt folosite mai frecvent, cu atât rezistența bacteriană la antibiotice este accelerată și astfel s-a ajuns ca în ultimele decenii acest lucru să se amplifice.

Vlad Voiculescu a mai explicat că sunt boli și intervenții medicale majore care afectează apărarea anti-infecțioasă a organismului, imunitatea, și fac ca viața pacientului să depindă de antibiotice. Boli grave cum ar fi marile arsuri, tratamente pentru transplantul de organe, chimioterapia sau îngrijirea prematurilor riscă să devină fie greu de tratat, fie imposibil de tratat din cauza creșterii rezistenței la antibiotice a bacteriilor periculoase care pot infecta acești pacienți, a susținut el.

Voiculescu a afirmat că peste 90% din consumul de antibiotice are loc în afara spitalului, pentru infecții tratate la domiciliu.

„Pe de o parte, pacienții și familiile lor solicită în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmacistului să li se elibereze aceste antibiotice fără prescripție medicală. Pe de altă parte, prescriptorii recomandă antibiotice inutile din mai multe motive: fie din lipsa informațiilor medicale actualizate, fie la presiunea pacientului sau a familiei, fie din cauza persuasiunii companiilor farma, fie din teama de a nu greși, teama de a fi culpabil dacă nu le prescriu. (…) Dacă nu se vor lua măsuri energice, estimările arată că în anul 2050 în toată lumea se vor înregistra cel puțin 10 milioane de decese produse de infecții cu germeni rezistenți”, a atenționat ministrul Sănătății.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *