Skip to content
Europa

Von der Leyen: Putem tăia fondurile alocate Italiei dacă „prietenii lui Putin” câștigă alegerile

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a avertizat că, dacă viitoarea guvernare a Italiei, care se prefigurează a fi formată de extrema dreaptă care și-a declarat simpatia pentru Putin, „va merge într-o direcție dificilă”, Comisia Europeană ar putea suspenda fondurile europene alocate italienilor. În replică, politicienii din Italia i-au cerut președintei CE să nu intervină în treburi de politică internă, informează Politico.

În timpul unei conferințe la Universitatea Princeton din SUA, în replică la afirmațiile unui participant care a spus că „personaje apropiate de Putin” se află pe listele de candidați pentru alegerile care au loc duminică în Italia, Ursula von der Leyen a răspuns: „Vom vedea. Dacă lucrurile o iau într-o direcție dificilă, și am vorbit despre cazurile Ungaria și Polonia, avem instrumente să  reacționăm”.

Președinta Comisiei Europene a făcut aluzie la posibilitatea tăierii fondurilor alocate țărilor membre când acestea nu respectă criteriile statului de drept. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus tăierea a 7,5 miliarde de euro alocate Ungariei.

„Ce e asta? O amenințare? Asta e aroganță”, a răspuns Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga. El i-a cerut lui von der Leyen „să respecte votul liber, democratic și suveran al poporului italian”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *