Skip to content
Republica Moldova

Vor fi alegeri anticipate în R. Moldova, iar Nataliei Gavriliță va fi următorul premier. Previziunile analistului Iulian Chifu

Inquam Photos / George Călin

Într-un interviu pentru PS News, analistul de politică externă Iulian Chifu susține că șansele Maiei Sandu de a declanșa alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova sunt maxime.

Președintele a mizat pe varianta că actualul Parlament nu poate să realizeze o majoritate consistentă. Maia Sandu a câștigat alegerile pe baza acestei susțineri, a alegerilor anticipate și a schimbării majorității.

În acest moment, legitimitatea îi revine în a declanșa aceste alegeri anticipate așa cum le-a prognozat. Aceasta este prima opțiune. Într-adevăr, există câteva cazuri la Curtea Constituțională și vom vedea cum se soluționează ele”, spune analistul.

Iulian Chifu merge mai departe cu pronosticul său și spune că șansele pentru organizarea de alegeri anticipate sunt ”aproape de 100%”, iar încercările adversarilor politici ai Maiei Sandu de a amâna acest deziderat prin intermediul Curții Constituționale sunt mai degrabă sortite eșecului.

”Există o solicitare înaintată către Curtea Constituțională pe baza unei formule de majorități ad-hoc a unei liste de semnături, însă aceasta are multiple hibe. În primul primul rând, precedentul judecății s-a produs într-un context în care raporturile dintre Parlament și președinte erau altele, aveam un alt cadru constituțional. La acea vreme aveam un președinte ales de 61 dintre parlamentari, de o majoritate calificată a Parlamentului, deci prin această dependență era dependent de Parlament în sine. În acest moment avem un președinte care este ales direct de către cetățeni.

În consecință, raportul dintre el și Parlament este unul egal ca legitimitate. Ambele instituții, Parlamentul și președintele, fiind aleși de către toată populația. În al doilea rând, în hotărârea respectivă pronunțată pe care se bazează ca precedent, se menționează o majoritate formală. Majoritatea formală presupune un acord explicit încheiat între instituții recunoscute formal de către statul Republica Moldova: partide, grupuri parlamentare ale acestor partide.

De data acesta nu avem o înțelegere realizată formal, ci avem o listă de semnături dintre care mulți dintre semnatari se pot retrage sau își poate schimba opțiunile, nu este decât o reflectare a unei situații de moment conjuncturale. Pe această bază, responsabilitatea președintelui s-a dus către faptul că aici nu avem de-a face cu o majoritate nici formală, nici stabilă, și acest lucru a dus la verificarea dacă există o majoritate stabilă sau din contră, faptul că se merge către alegeri anticipate.

Pe această bază mi-am întemeiat eu evaluarea că prima șansă revine președintelui, mai ales că e vorba de un atribut executiv de voință, explicit. Președintele desemnează, nu îi este impus, nu are criterii de condiționarea decât atunci când există o majoritate formală sau un partid majoritar, ceea ce nu este cazul în momentul de față”, spune analistul.

În ceea ce privește șansele Nataliei Gavriliță pentru funcția de premier al Republicii Moldova, Iulian Chifu este de părere că va rămâne în continuare opțiunea președintelui Maia Sandu.

„În acest moment, cel mai probabil Guvernul Gavriliță va cădea și a doua oară în Parlament în momentul în care va fi supus votului sau când vor fi depășite cele 45 de zile în care se poate valida un Guvern, motiv pentru care în cea de-a 46-a zi președintele va solicita Curții Constituționale să constate că s-au îndeplinit condițiile pentru generarea de alegeri anticipate.

Cel mai probabil, doamna Gavriliță va fi opțiunea doamnei Maia Sandu de prim-ministru are o șansă să rămână și pentru Guvernul stabil de după alegerile parlamentare anticipate”, a conchis Iulian Chifu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *