Skip to content
Puterea Știrilor Video

Vor fi capitole din PNRR care cu certitudine vor trebui rediscutate, se anunță de la vârful PSD: Se pierd 2 miliarde de euro din suma totală!

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), a anunțat că vor fi capitole din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) „care cu certitudine vor trebui rediscutate, reanalizate, reașezate”. Purtătorul de cuvânt al social-democraților a admis și că România pierde aproximativ 2 miliarde de euro, în urma creșterii economice de 7% în anul 2021 față de anul 2020, astfel că „este obligatoriu să se facă numite ajustări”.

Ca urmare a creșterii PIB-ului României, bugetul pe granturi se va diminua cu 2 miliarde de euro, deoarece alocările inițiale fuseseră stabilite de Comisia Europeană pe baza unor estimări ale PIB mai pesimiste decât rezultatele efective înregistrate de România.

„Aici este o discuție foarte mare, dacă se poate sau nu renegocia Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). Vor fi capitole care cu certitudine vor trebui rediscutate, reanalizate, reașezate. În primul rând, avem 2 miliarde care se pierd din suma totală, deci cumva anumite ajustări vor trebui făcute pentru că este obligatoriu. Deja există o declarație a vicepreședintelui Comisiei Europene care spune că în zona de energie pot exista optimizări, o redesenare pe anumiți parametrii.

Punctual, în România au fost discuții intense pe acel procent de 9,4 pentru pensii și pe durata pentru care ar fi trebuit menținut, și aici deja din ce în ce mai mulți comisari europeni, demnitari importanți susțin că da, ar trebui o anumită flexibilizare pentru că nu este corect felul în care este pusă problema. Evoluția imediată o vom vedea. Există aceste provocări pe care le avem ca urmare a războiului din Ucraina și a faptului că liniile de aprovizionare sunt extrem de facile în această perioadă, de aici și creșterea prețurilor la materiale, alimente (…). Lucrurile acestea fac ca viața românilor în această perioadă să nu fie atât de ușoară. Guvernul, în schimb, acționează, și încearcă punctual  – și reușește prin pachetul „Sprijin pentru România” să facă mai suportabilă viața celor care au venituri foarte mici”, a declarat Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, la Puterea Știrilor.

Ce spune Comisia Europeană

Comisia Europeană a publicat miercuri un pachet de măsuri și recomandări către statele membre și către celelalte instituții comunitare pentru scăderea dependenței de gazele din Rusia. Una dintre comunicările Comisiei se referă la economisirea energiei și e un mix de recomandări, sfaturi și anunțuri de inițiative legislative.

Executivul european propune consolidarea măsurilor de eficiență energetică pe termen lung, inclusiv o creștere de la 9 % la 13 % a obiectivului obligatoriu de eficiență energetică în cadrul pachetului “Fit for 55” al legislației europene în materie de “Green Deal”. Setarea acestei ținte mai ambițioase ar putea întâmpina rezistență din partea unor state membre care au deja dificultăți în energie.

„Comunicarea UE privind economisirea energiei” detaliază schimbările comportamentale pe termen scurt care ar putea reduce cererea de gaze și petrol cu 5%. Comisia încurajează statele membre să înceapă campanii de comunicare specifice destinate gospodăriilor și industriei.

Comisia Europeană propune modificări ale Regulamentului PNRR pentru a integra capitole dedicate acestei noi politici privind energia în planurile de redresare și reziliență existente ale statelor membre. Recomandările specifice fiecărei țări din ciclul semestrului european din 2022 vor alimenta acest proces”, arată Comisia într-un comunicat de presă.

Dacă propunerile Comisiei Europene vor fi acceptate de Consiliul UE și Parlamentul European, statele membre vor putea rediscutat PNRR-urile naționale pentru a include mai multe proiecte legate de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *