Skip to content
Politică

Vor mai cumpăra străinii teren agricol în România? Daniel Constantin avertizează: Să nu fie o demagogie politică! / EXCLUSIV

Guvernul României pregătește un proiect de lege prin care vrea să restricționeze vânzarea terenurilor agricole. Una dintre măsuri prevede că pot cumpăra parcele aici doar acele persoane care au rezidența în România de minimum 5 ani.

Daniel Constantin, copreședinte ALDE și fost ministru al Agriculturii, a comentat pentru PSnews.ro această decizie a Guvernului, atrăgând atenția că „există un tratat de aderare din anul 2007, care spune că în 7 ani piața trebuie liberalizată”.

„Există un tratat de aderare din anul 2007, care spune că în 7 ani piața trebuie liberalizată. România la momentul acela n-a venit cu o solicitare suplimentară de doi sau trei ani de zile, așa cum au făcut alte state. Doi: la 1 ianuarie 2014, conform tratatului care nu se putea modifica pentru că o respingere într-un Parlament dintr-un stat membru ducea la respingerea tratatului, s-a liberalizat piața printr-o lege care a fost aprobată de Parlament și care pe lângă faptul că se conformează angajamentului european creează acele drepturi de preemțiune pentru cetățeni români, care arendează, care sunt vecini. Încearcă să pună în valoare în primul rând fermierii din țara noastră.

Eu am văzut abordarea pe care o are Guvernul de luni de zile, spunând că trebuie să restricționăm vânzarea terenurilor. Eu aștept de la șeful Guvernului, care a fost comisar european și care cunoaște foarte bine angajamentele europene, dar și de la ministrul Agriculturii care, chipurile, a lucrat la Bruxelles și a negociat la vremea aceea, era secretar de stat, să vină și dacă va găsi formula care să îndeplinească angajamentele europene și să pună mai mult în valoare cetățenii din țara noastră eu aș fi primul care s-ar bucura de o astfel de inițiativă”, a spus Daniel Constantin.

Copreședintele ALDE a solicitat măsuri din partea Guvernului.

„Sfătuiesc Guvernul și aștept din partea Guvernului o Ordonanță de Urgență. Atât timp cât au lansat această temă cred că ea trebuie rezolvată prin OUG, astfel încât să vedem că nu este doar o demagogie politică”, a conchis Daniel Constantin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *