Skip to content
Politică

Vosganian a luat la ochi gospodăriile țăranilor. Motivul este halucinant

Gazeta de Nord Vest

Fostul ministru PNL al Economiei Varujan Vosganian a luat la ochi gospodăriile țăranilor. Motivul invocat de către actualul deputat ALDE de Iași este de-a dreptul halucinant.

Vosganian a scris marți seară pe Facebook că tendința românilor de a favoriza autoconsumul „ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, din cauză că grădinile, coteţele şi atelierele din gospodării produc PIB, dar nu şi impozite.

De altfel, însuși politicianul își exprimă sintetic ideea încă de la începutul postării: „Fiecare ou mâncat de la găina din curte «văduvește» bugetul de cincizeci de bani!”

Iată explicațiile integrale ale purtătorului de cuvânt al ALDE:

„Punguța cu doi bani…

Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani ! 

Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.
Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.
În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.
La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.
Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.
Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.
Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei
”.

Din cauza valului de critici pe care le-a atras statusul inițial, parlamentarul ALDE a scris miercuri o nouă postare, în care face noi precizări (din cauză că mesajul de la început fusese „prea… abstract”) și în care își ironizează criticii.

Din nou, redăm textul integral semnat de către Varujan Vosganian:

„Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș între sat și oraș sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea… abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum ”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *