Skip to content
Politică

Vosganian și-a pierdut răbdarea: Este foarte important să votăm repede Legea lobby-ului. E un pas mare în reformarea clasei politice

jurnaluldenordvest.ro

Proiectul de lege privind activitatea de lobby în România a fost adoptat joi tacit de Senatul României. Astfel, societățile de lobby, societățile care angajează lobbyiști interni și grupurile de interese vor trebui să comunice o serie de date pentru Registru, nerespectarea regulilor urmând să atragă amenzi substanțiale, dar și radieri din Registru, de către ministrul Justiției, în anumite cazuri, pe o perioadă de 3 ani.

Pentru mai multe informații legate de procesul de adoptare a legii și de importanța ei, PSNews a luat legătura cu deputatul Varujan Vosganian, unul dintre cei mai importanți susținători ai Legii lobby-ului și cel care a depus proiectul de lege în Parlament.

Faptul că legea a fost adoptată tacit nu este nici expresia unei voințe politice, nici nu este un gest care să împieteze în vreun fel asupra derulării ulterioare a procedurii.

Nu este prima lege care se adoptă tacit în Senat. Mai mult decât atât, dacă vor fi operate modificări la Camera Deputaților, nu se va putea spune că cele două camere ale Parlamentului au puncte de vedere diferite asupra proiectului legislativ, atâta vreme cât Senatul l-a adoptat tacit”, a declarat Varujan Vosganian, în exclusivitate pentru PSNews.

Nu văd deci nimic descurajant în faptul că Senatul a dat aprobare tacită asupra acestui proiect de act normativ”, a adăugat el.

Cei mai mulți inițiatori ai proiectului de lege sunt la Camera Deputaților, eu însumi sunt cel care a depus proiectul în Parlament, așa că noi la Cameră vom continua demersul.

Am contactat deja firmele din domeniu, Asociația firmelor de lobby, pentru a avea câteva discuții aplicate, astfel încât să iasă o lege bună.

Este foarte important să votăm repede această lege, pentru că ea se constituie într-un pas mare în reformarea clasei politice”, apreciază Varujan Vosganian.

Transparența, cuvântul de ordine

Legea lobby-ului pune sub semnul transparenței acțiunea politică, reduce posibilitatea interpretării actelor politice ca fiind trafic de influență și poate să creeze o imagine mai corectă și sper eu mai favorabilă pentru mediul politic.

Potrivit acestei legi, pe durata mandatului lor, parlamentarii nu pot să se implice în acte de lobby, ele sunt corect definite.

În plus, cred că ar trebui să existe și un fel de registru al intereselor, în care parlamentarii să își publice întâlnirile pe care le au cu diverse companii, inclusiv cele intermediate prin firme de lobby.

Adică ar fi foarte bine ca aceste contacte ale oamenilor politici cu mediul de afaceri, cu administrația locală, să fie transparente, astfel încât să nu existe niciun dubiu cu privire la intențiile reale ale parlamentarilor”, a adăugat inițiatorul legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *