Skip to content
Opinii & Analize

Votează informat: Parlamentul European are puteri limitate în raport cu statele membre

marius constantin

Una dintre manipulările acestei campanii electorale a fost aceea că votul pentru Parlamentul European înseamnă că țara noastră va rămâne în UE. Problema e că țara noastră este deja în UE și n-a făcut nimic ca să iasă. Și nici n-o va face vreodată.  

Chiar dacă PSD a dus o campanie naționalistă, fiind supărat pe UE și pe liderii săi, acest lucru nu înseamnă că cineva din PSD va îndrăzni să ceară ieșirea din Uniune.

Și atunci, pentru ce votezi?

Parlamentul European a început să aibă mai multe puteri după tratatul de la Lisabona. Oricum viitorul Uniunii Europene este decis de către guvernele statelor membre, nu de către europarlamentari.

Chiar dacă aceștia votează legile, marea diferență este aceea că ei nu propun legi, așa cum face oricare alt parlament din lume. Și nici nu negociază viziunea sau direcția spre care trebuie să se îndrepte UE. Parlamentul European are în continuare puteri limitate tocmai pentru a nu crea o entitate care să devină superioară parlamentelor naționale. În raport cu statele membre, parlamentarii europeni nu au nicio putere, pot face doar rapoarte care sunt sau nu acceptate. Apoi deși pot vota pentru activarea articolului 7 din tratat, măsurile vor depinde tot de Comisia Europeană.

Europarlamentarul nu este un reprezentant al statelor membre, ci este un reprezentant al partidului. Parlamentul European lucrează la proiecte care pot fi aplicate la nivel european și se evită situația în care vreun europarlamentar ar favoriza țara sa de origine.

De ce un europarlamentar poate ajuta foarte puțin România? S-ar crea dezechilibru în UE. Germanii și francezii ar vota doar proiecte pentru țările lor, având cel mai mare număr de membri în PE. Deci idee că europarlamentarii vor lupta pentru România este parțial falsă.

Marele rol al Parlamentului European este acela de a controla Comisia Europeană, dar în ultimii ani a fost slab și inexistent în raport cu aceasta. Și europarlamentarii nu sunt concentrați să analizeze în detaliu greșelile Comisiei. Doar PE votează Comisia și tot el o poate demite prin moțiune de cenzură.

Și un al doilea mare rol este acela că lucrează la bugetul UE și îl votează. Dar nici aici nu se poate spune că un europarlamentar poate să decidă ca țara lui să primească mai mulți bani. Banii UE sunt investiți în proiecte europene, în proiecte de interes pentru mai multe state membre și pentru un interes strategic al UE, nu sunt cheltuiți, cum vedem în România, după bunul plac al parlamentarilor.

Uniunea Europeană rămâne o voință a statelor membre, nu a politicienilor trimiși la Bruxelles sau Strasbourg. Dar rolul Parlamentului European este unul important pentru buna guvernare a Uniunii Europene și în raport cu statele membre, deși va mai rămâne mulți ani slab în raport cu statele membre, care au cuvântul decisiv în Uniunea Europeană tocmai pentru a nu pierde suveranitatea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *