Skip to content
Politică

Votul din 2014 încă are ecouri. Strigătul disperat al diasporei

Votul pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 încă are ecouri, chiar și la aproape 2 ani de la respectivul scrutin. Citiți mai jos despre strigătul disperat al diasporei.

Într-un comunicat remis, luni, PSnews.ro, FADERE (Federația Asociațiilor de Români din Europa) „condamnă vehement declarațiile fostului premier Victor Ponta, conform cărora cozile din diaspora au fost formate nu din cauza că nu au fost asigurate suficiente secții de votare, ci pentru că românii s-au așezat de 3-4 ori la coadă, ca să se vadă la televizor”.

„Este cea mai mare jignire care li se poate aduce românilor din diaspora, care, în 2014, după ce au parcurs sute de kilometri, au stat la cozi chiar 8 ore și unii dintre ei nu au mai apucat să voteze. Este o jignire și pentru cei care au stat la cozi în ploaie și s-au îmbolnăvit. Sau pentru cei care după ce au stat 8 ore la coadă, li s-au închis porțile secțiilor de vot în nas, sau au fost bătuți de polițiile străine chemate la ordinele ambasadelor românești”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, FADERE amintește o declarație a lui Ponta, cum că el a pus secții de vot, la fel ca în 2009, și că nu își explică de ce acum a fost scandal, dar în 2009 – nu.

„Reamintim că domnul Ponta a primit pe 14 August 2014 o scrisoare din partea FADERE, în care i se arăta clar câte secții de vot trebuie puse în diaspora și unde. Nu a avut nicio scuză să spună că nu știa că, între 2009 și 2014, numărul românilor a crescut în unele locuri de 3 ori și, astfel, nu poți pune același număr de secții de vot ca în 2009.

Din ce în ce mai mulți români din diaspora vorbesc despre o campanie sistematică a PSD de a-i dezbina pe românii din diaspora de cei din țară, stânga urmând să câştige astfel voturile unei anumite categorii care ar fi supărate pe cei plecați în afara țării”, punctează reprezentanții ONG-ului.

Nu în ultimul rând, Daniel Țecu (președintele FADERE) a declarat: „Diferențele dintre românii din diaspora și cei din țară nu se pot compara nici măcar cu diferențele dintre românii din regiuni diferite. Românii din afara țării sunt fiii, prietenii, soții sau nepoții celor din țară. În cele mai multe cazuri, au ales ca, pentru un timp, să lucreze în afara țării și să strângă bani pentru ei și pentru familiile lor din țară. Orice încercare de a-i dezbina pe unii împotriva altora se va întoarce împotriva celor care au inițiat-o”.

 

sursa foto: punctochit.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *