Votul din Comisia juridică a Senatului pe OUG pentru organizarea alegerilor, amânat. Care este motivul

Sursa foto: Youtube/ Captura video

Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat s-a întrunit marți, 18 februarie, și a avut pe ordinea de zi, printre altele, și proiectul de lege pentru adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind organizarea alegerilor prezidențiale. Votul pe acest proiect a fost, însă, amânat pentru săptămâna viitoare, asta pentru că ar fi fost depuse prea multe amendamente, inclusiv înainte cu câteva minute de începerea ședinței

Senatorii au ajuns, astfel, la concluzia că este necesară o amânare a ședinței, pentru a putea analiza toate amendamentele. A existat, însă, o scurtă discuție între Simona Spătaru (USR) și Daniel Fenechiu (PNL), după ce senatoarea USR a cerut ca Marcel Ciolacu să explice de ce secțiile de votare din diaspora se vor închide la ora 21.00, ora României, în ziua de duminică.

În replică, Daniel Fenechiu a răspuns că măsura este necesară pentru a nu da posibilitatea unor candidați să își facă campanie pentru românii din diaspora, după închiderea secțiilor din România. Liberalul a făcut aluzie la faptul că la primul tur al alegerilor prezidențiale anulate mai mulți membri USR i-au îndemnat pe românii din Statele Unite să meargă să o voteze cu Elena Lasconi.

Ne întoarcem pe 24 noiembrie și ne aducem aminte că la ora 21.00 s-au închis urnele și ne amintim că toată noaptea s-a făcut campanie pentru diaspora. Eu cred că este o chestie justificată, eu așa o înțeleg”, a precizat Daniel Fenechiu, senator PNL.

Mie mi se pare că din normă și din fundamentarea ei nu rezultă nici cum că la acest lucru s-a gândit Guvernul când a propus că românii pot vota doar până la ora 21.00, ora României. Dacă asta l-a deranjat pe Marcel Ciolacu, că românii din diaspora și-au continuat îndemnul de vot permis conform legii…”, a precizat și Simona Spătaru, senatoare USR.

Nu românii din diaspora, ci românii din România, inclusiv candidații au ieșit și au spus: ieșiți și votați-mă”, i-a răspuns Daniel Fenechiu.

După ședința comisiei, Daniel Fenechiu a vorbit și despre un amendament al PNL, cel care prevede modificări asupra sancțiunilor prevăzute în Ordonanța de Urgență.

Nu susținem varianta că dacă un cetățean se apucă și scrie ceva pe o rețea de socializare să poate fi sancționat pentru acest lucru, pentru că și-a manifestat dreptul de a avea o opinie. Este un amendament care înțeleg că este susținut de toate lumea, în forme diferite.

Separat de treaba asta, era un capitol de sancțiuni în care se vorbea de cifra de afaceri pentru diverși administratori de rețea. Credem că este necesar să existe un anumit tip de gradualizare. Adică nu lași la libertatea agentului constatator, fie AEP, fie Ministerul de Interne sau ANCOM să stabilească o sancțiune la libera lui apreciere. Trebuie, cred, niște criterii pentru ipotezele avute în vedere”, a declarat Daniel Fenechiu, senator PNL.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: