Skip to content
Alegeri Politică

Votul din Diaspora, marea problemă a liberalilor la parlamentare

Inquam Photos / Marius Zmarandescu

Alegerile parlamentare de anul acesta le-ar putea furniza o surpriză neplăcută liberalilor. Deși PNL stă cel mai bine în cvasi-totalitatea sondajelor de opinie, fiind plasat în jurul cifrei de 30 de procente, liberalii nu par a lua în calcul importanța votului din Diaspora. Pentru mai multe partide, Diaspora a reprezentat călcâiul lui Ahile, în timp ce pentru altele, un mare avantaj în lupta politică din țară.

PNL a fost unul dintre beneficiarii votului din Diaspora, alături de cei de la USR. La alegerile parlamentare din 2016, prezența slabă la vot din țară a dus la o victorie zdrobitoare a celor de la PSD. Liberalii au fost salvați într-o oarecare măsură de votul din Diaspora, obținând puțin peste 26 de procente (26,03%) la Camera Deputaților și 26,20% la Senat. În comparație, PSD nu reușise să obțină nici măcar jumătate in voturile liberalilor – 9,98% la Camera Deputaților și 10,02% la Senat. Cu toate acestea, per total PSD a obținut una dintre cele mai categorice victorii din istoria sa post-decembristă.

Anul acesta însă, pandemia de coronavirus încurcă planurile liberalilor nu doar la nivel intern – acolo unde se anunță o prezență redusă la vot – ci și în Diaspora. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, până în prezent au fost înregistrate doar 2919 cereri pentru votul la o secție de votare din străinătate, în condițiile în care termenul limită de înscriere este 21 septembrie 2020. Ceva mai mulți alegători cu drept de vot s-au înscris pentru votul prin corespondență în străinătate – 9876 până în prezent, în condițiile în care termenul limită este 22 octombrie 2020. Per total însă cifrele sunt extrem de reduse, în condițiile în care Diaspora românească numără sute de mii de persoane cu drept de vot.

Ce înseamnă asta practic? Dacă numărul celor înscriși pentru votul prin corespondență nu crește semnificativ până la data de 22 octombrie, liberalii nu vor mai beneficia ca în anii precedenți de pe urma votului românilor din afara granițelor țării. Or lucrul acesta ar putea constitui o problemă serioasă pentru cei de la PNL. Sondajele de opinie nu iau în calcul prezența la vot, ci doar intenția de vot. În contextul pandemiei și al unui ușor dezinteres resimțit în rândul electoratului, ne așteptăm la o prezență redusă la vot. PNL nu mai poate juca cartea protestului, încercând o mobilizare masivă a electoratului împotriva PSD, din simplul motiv că social-democrații se află în Opoziție. Așadar liberalii vor trebui să caute alte căi de mobilizare. Până acum însă nu par avea mare succes în afara bazinului electoral, format în special din membrii de partid și simpatizanți puternici ai partidului. Rămâne însă un mare segment al nehotărâților, ceea ce politologii numesc “majoritatea tăcută”. Dacă un candidat sau un partid va reuși să mobilizeze în mod eficient această „majoritate tăcută”, atunci restul partidelor vor avea mari bătăi de cap. Rămâne de văzut cum va evolua situația Diasporei și dacă PNL va reuși să mobilizeze eficient, ca în anii precedenți bazinul electoral din afara granițelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *