Skip to content
Politică

Votul din spatele gratiilor. Condamnații celebri care votează în penitenciare

Aproape 21 de mii de deţinuţi au cerut să voteze la alegerile prezidenţiale de anul acesta. Asta înseamnă două treimi din cei încarceraţi în România. Printre ei sunt şi oameni care până nu demult, cereau voturile românilor – Dan Voiculescu sau Sorin Roşca Stănescu, foşti parlamentari. Condamnările le-au adus altora interdicţia de a vota. Printre ei sunt nume foarte cunoscute ca Adrian Năstase, care este liber acum, George Becali sau fostul senator Cătălin Voicu.

Printre condamnaţii celebri care pot vota la alegerile prezidenţiale de duminică se numără şi Sorin Roşca Stănescu. Fostul senator este încarcerat de cinci săptămâni, după ce a fost trimis doi ani şi patru luni la închisoare în dosarul Rompetrol.

La aceeaşi urnă mobilă îşi va putea exprima dreptul la vot un alt coleg de penitenciar, dar şi fost coleg de Senat – Dan Voiculescu. „Un astfel de lucru nu se poate sfârşi.. doar atunci când se va face dreptate. O să se facă dreptate”, a spus Dan Voiculescu. Condamnat în luna august la zece ani de închisoare pentru spălare de bani, omul de afaceri a rămas cu dreptul de a vota. Timp de 15 ani, nu are însă voie să deţină o funcţie publică, informează digi24.ro.

Şi condamnaţii din Dosarul Transferurilor, încarceraţi încă din primăvară, îşi pot alege preşedintele. Printre ei – Gică Popescu, Mihai Stoica, Cristi Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali.

Pe de altă parte, George Becali, fost parlamentar, încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă de un an şi jumătate, nu poate vota. Interdicţie are şi fostul premier Adrian Năstase, eliberat condiţionat.

„Ştiţi foarte bine că în următorii nouă ani eu practic nu voi putea să ocup funcţii publice, dacă nu mai este nevoie de mine în România, aşa cum au hotărât instanţele, în mod evident va trebui să găsesc un drum pentru viitor”, a spus Adrian Năstase, fost premier.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, aproape 21 de mii de deţinuţi cu drept de vot au cerut urna mobilă la locul de detenţie. Restul, până la aproape 31 de mii, fie şi-au pierdut drepturile electorale, fie au anunţat că nu şi le exercită.

Politicieni şi oameni de afaceri celebri vor vota, duminică, în arest. Printre ei, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, Aristotel Căncescu – şeful Consiliului Judeţean Braşov, Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae şi Gheorghe Ştefan – primarul din Piatra Neamţ. În urmă cu două săptămâni, aproximativ 850 de arestaţi preventiv au votat în spatele gratiilor.

Pentru cei arestaţi la domiciliu, instanţa poate aproba, la cerere, deplasarea la secţia de vot. Este cazul fostului şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, sau a judecătoarei Antonela Costache, informează digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *