Votul în diaspora. Românii din Italia, Germania și Marea Britanie, cea mai mare prezență la urne

Sursa foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu

În străinătate, votul pentru europarlamentare se desfășoară pe durata a 34 de ore, în contextul diferențelor de fus orar. Primii care au votat sunt românii din Noua Zeelanda, iar ultimele secții care s-au deschis, la 17.00, ora României, sunt cele din Vancouver, Canada, și de pe coasta de Vest a Statelor Unite.

Românii din Italia aveau, până sâmbătă la ora 20.00, prezența cea mai mare. Urmează Germania și Marea Britanie.

Unii români din Spania au venit din spirit civic, alții în schimb cu convingerea că votul lor este important pentru soarta Europei. Şi basarabenii care deţin cetăţenia unei ţări europene au ieşit astăzi în număr mare la vot, să îşi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European.

La secţiile din Chişinau au fost cozi. Oamenii spun că au votat pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.

În Italia, unde locuiesc peste un milion de români, sunt alegători care nu lipsesc de la niciun scrutin organizat de țara noastră. La Udine, în Nordul Italiei, unii alegători au ales o vestimentație specială pentru ziua votului. – costumul popular.

În Rusia, prezența la vot a fost mult redusă, comparativ cu alți ani. Ani. Sunt puțini români rămași în Federația Rusă, după invazia din Ucraina.

În Franța, prezența românilor la vot e destul de scăzută. Însă tinerii care votează acum prima dată pentru Parlamentul European s-au mobilizat să vină devreme la vot.

La Bruxelles, unde sunt foarte mulți români – la studii sau care lucrează în instituții europene sau în sectorul privat – prezența la vot e semnificativă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: