Skip to content
Politică

Votul lui Nicușor Dan pentru PNL poate provoca un război în Primăria București

Inquam Photos / George Calin

Telenovela Nicușor Dan-USRPLUS deja nu mai impresionează pe nimeni, după ce actualul primar al Bucureștiului a trecut în tabăra PNL și este considerat membru al partidului condus de Ludovic Orban. Apropierea dintre Dan și PNL s-a putut observa încă din martie 2020, când au anunțat colaborarea pentru Primăria București. E o colaborare politică inoportună, în condițiile în care voturile din București se împart complet diferit. 

Prin această mutare, PNL ne spune că principalul său adversar politic este chiar USRPLUS și situația declarațiilor nici nu putea fi alta în ultimele săptămâni, de când cele două formațiuni politice se atacă cu fiecare ocazie. 

Tentativa de a fragmenta electoratul USRPLUS cu ajutorul lui Nicușor Dan nu va avea rezultat pe termen scurt, deoarece electoratul userist nu se regăsește în oferta PNL. Primarul capitalei n-a avut niciodată calitatea de a mobiliza oamenii sau de a-i strânge în jurul său, ci întreaga sa carieră este construită pe spatele unor rivalități și a unor valuri de nemulțumiri. Victoria din 2020 a venit doar în urma unei alianțe a două partide USR și PNL (PLUS e parte neglijabilă în această ecuație) și a unei lupte cu Gabriela Firea care a făcut mai multe greșeli în campanie. 

Dar adevărul stă în voturile cetățenilor, unde calculele politice nu justifică decizia lui Nicușor Dan. La nivel de București, PSD a confirmat că este primul partid (21 de mandate în Consiliul General), urmat la mică distanță de USRPLUS (17 mandate). Abia pe locul 3 a ajuns PNL, la mare distanță de primele două partide (doar 12 mandate). 

Ceea ce înseamnă că mare parte din voturile lui Nicușor Dan pentru Primăria București au venit din tabăra USRPLUS. Însă în condițiile actuale, va fi foarte dificil pentru Nicușor Dan să mai primească sprijinul USRPLUS. Desigur, multe lucruri se pot schimba în 3-4 ani la primărie, dar cea mai bună șansă pentru ca Nicușor Dan să-și mai asigure o nouă victorie în 2024 va fi aceea de a realiza ceva pentru oraș și astfel, împreună cu PNL, să recucerească electoratul. 

Pentru că din acest mariaj politic, PNL este cel care are cel mai mult de câștigat pe termen lung. Dacă Nicușor Dan confirmă la Primăria București și are rezultate bune, atunci vor depăși USRPLUS și voturile useriștilor nu vor mai conta în privința rezultatului final. Cu ajutorul lui Nicușor Dan, PNL își poate asuma realizările din primărie. 

Problema lui Nicușor Dan va fi aceea că majoritatea din Consiliul General depinde de USRPLUS. Cum îi va mai convinge să voteze proiectele sale, după ce a trădat, rămâne de văzut. Va avea USRPLUS maturitatea politică să treacă peste acest conflict și să colaboreze în Consiliu? Câțiva lideri USRPLUS au ieșit imediat cu atacuri la Nicușor Dan, ceea ce arată că partidul nu acceptă prea ușor această poziționare.  

După anunțul că Nicușor Dan va vota PNL pe 6 decembrie, pagina sa de Facebook a fost asaltată de comentarii pline de critici. Cu acest mesaj, primarul nu mai are cale de întoarcere spre electoratul USRPLUS dezamăgit de această atitudine. Primarul capitalei trebuie să fie de acum pregătit să intre în război. Cu sau fără înscrierea în PNL, Nicușor Dan va trebui să țină piept USRPLUS-ului. 

Totodată, Nicușor Dan a reușit contra-performanța de a le demonstra celor din USRPLUS că au mizat pe candidatul greșit. Probabil USRPLUS spera că primarul va rămâne independent și nu se va implica în acest joc politic, dar era imposibil să-și păstreze imparțialitatea atât timp cât banii sunt la Guvernul PNL. 

USRPLUS va fi slăbit în București și de candidatura lui Valeriu Nicolae, care le va fura un număr semnificativ din voturile pentru Camera Deputaților, acolo unde candidează. Ceea ce înseamnă încă o șansă pentru PNL să reducă din diferența față de USRPLUS. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *