Skip to content
Alegeri Știri locale Vrancea

Vrancea: Comuna Tănăsoaia a rămas fără primar. Va avea loc o nouă rundă de alegeri

Inquam Photos/Octav Ganea

Comuna vrânceană Tănăsoaia a rămas fără primar, în condițiile în care edilul Romeo Vulpe a primit o condamnare definitivă de trei ani cu suspendare pentru fraudarea fondurilor europene. El a condus comunitatea timp de două decenii.

Prefectul a primit hotărârea instanței și a semnat ordinul de încetare a mandatului, astfel că scaunul de primar a fost eliberat la nici trei luni de la alegerile locale, când Romeo Vulpe era reconfirmat în funcție, potrivit Adevărul.

Primarul PSD al comunei Tănăsoaia a primit o condamnare de trei ani cu suspendare pentru fraudarea fondurilor europene într-un dosar în care procurorii DNA l-au acuzat că a comis un prejudiciu de 6.000 de euro, sub forma unor fapte petrecute în urmă cu 11 ani.

Totul a început în anul 2009, când primarul și-a făcut un PFA pentru a încasa fonduri europene în zona de agricultură. Era vorba despre acea subvenție anuală pentru terenuri, de 1.500 de euro pe an, bani pe care i-a luat până în anul 2013.

Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 25.877 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui autoturism ce aparţine inculpatului”, se arată în rechizitoriul magistraților.

Înainte ca procurorii să îl trimită în judecată, Romeo Vulpe a avut probleme cu Agenția Națională de Integritate, în contextul în care legislația prevede că nu ai voie să fii primar și să ai un PFA prin care încasezi bani europeni. Astfel, a primit un verdict de incompatibilitate de la ANI.

Potrivit B1.ro, Vulpe a radiat PFA-ul în timpul procesului cu ANI, pentru a scăpa de proces, și a fost aproape să scape mult mai ușor, după ce procurorii din dosar au solicitat magistraţilor de la Tribunalul Vrancea renunţarea la urmărire penală cu obligarea la muncă în folosul comunităţii şi achitarea prejudiciului. Astfel, primarul ar fi trebuit să muncească pentru comunitate și ar fi fost obligat totodată să achite integral prejudiciul de 6.000 de euro.

Cu toate acestea, judecătorii Tribunalului Vrancea au respins solicitarea procuraturii, iar dosarul a ajuns la DNA, care l-a finalizat cu rezoluția de trimitere în judecată.

Potrivit sentinței de condamnare, Romeo Vulpe este obligat să presteze şi muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile, chiar la primăria pe care a condus-i 20 de ani sau la Şcoala cu clasele I – VIII din comună şi trebuie să plătească Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bucureşţi suma de 19.414 lei, despăgubiri civile precum şi accesoriile fiscale.

Cum scaunul de primar a fost eliberat, comuna Tănăsoaia se pregătește de o nouă rundă de alegeri, care va avea loc cel mai probabil la începutul anului viitor, după ce Guvernul va stabili o dată comună şi pentru alte comunităţi din ţară rămase între timp fără primari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *