Skip to content
Sport

Vrei să mănânci rațional? Iată câteva sfaturi

editiadedimineata.ro

Ediția de dimineață abordează, de aceasta dată, unul dintre subiectele principale de interes pentru majoritatea persoanelor, respectiv alimentația.

În acest sens, trebuie să specificăm faptul că alimentele reprezintă unul din cei mai importanți factori ai mediului extern care influențează sănătatea omului. Ele acționează continuu și lent asupra omului, ajutând la dezvoltarea fizică, psihică și capacitatea de muncă. Din ceea ce consumăm în fiecare zi organismul reține și folosește numai un anumit procent, restul fiind eliminat. Acest procent din alimente necesar organismului pentru menținerea vieții și capacității de muncă poartă denumirea de factor nutritiv sau trofină, potrivit editiadedimineata.ro

Deoarece nici un aliment nu conține toți factorii nutritivi de care are nevoie organismul s-a impus ideea necesitații unei alimentații complete și variate, adică a unei alimentații raționale.

Ce se înțelege prin alimentație rațională?

În primul rând, trebuie să știm că a mânca rațional înseamnă a respecta câteva reguli generale de alimentație de bază. Oamenii s-au hrănit de când trăiesc pe pământ, dar alimentația dezechilibrată a devenit o problemă ce ține de sănătate publică abia în ultimele două decenii. Acest lucru s-a întâmplat în urma constatării faptului că majoritatea bolilor care macină în prezent omenirea și duc la scurtarea vieții se datorează în mare măsură și unei alimentații necontrolate.

Poate cel mai bine înțelegem ceea ce înseamnă o alimentație rațională dacă vă dau niște exemple a ceea ce nu trebuie să facem. A mânca rațional nu înseamnă a cântări toate alimentele ingerate. De asemenea trebuie știut că a mânca bine nu înseamnă a mânca mult sau doar alimentele preferate. Alimentația rațională nu exclude mâncarea gustoasă, cu condiția ca alimentele consumate în cursul zilei să ofere organismului, în cantități suficiente, toți factorii nutritivi de care are nevoie. Organismul are nevoie de: proteinele, lipidele, glucidele, vitaminele, sărurile minerale, la care se adaugă apa.

Citiți articolul integral AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *