Skip to content
Meteo

Vremea se schimbă radical: Ninsori viscolite și frig accentuat

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă schimbări dramatice de vreme. Temperaturile vor scădea brusc, iar ploile care pune stăpânire pe România se vor transforma în ninsori. Şi în Bucureşti se întoarce iarna.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 21 martie, vremea se va menţine deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii martie în cea mai mare parte a ţării. Excepţie vor face regiunile nordice unde înnorările se vor accentua, mai ales în cursul după-amiezii pe alocuri vor fi averse de ploaie, însoţite izolat de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar valorile termice vor marca o scădere.

Temperaturile maxime se vor încadra între 9 grade în nordul Moldovei şi 24 de grade în sudul Munteniei. Conform ANM, seara, înnorările vor fi persistente în nord, în centru şi în est unde precipitaţiile se vor extinde ca arie şi vor deveni local moderate cantitativ. La început va ploua, apoi în Maramureş, estul şi nordul Transilvaniei şi vestul Moldovei ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

În zona Carpaţilor Orientali va ninge, se va depune strat de zăpadă şi temporar va fi viscol, cu diminuarea vizibilităţii. În restul zonei montane vor fi precipitaţii slabe, mixte. Izolat vor fi condiţii de polei. În regiunile sudice va ploua slab, pe spaţii mici, spre sfârşitul intervalului. Vântul va avea local şi temporar intensificări în Moldova, în Muntenia, dar şi în vestul ţării şi în zona montană, cu viteze mai mari în nordul Carpaţilor Orientali. Temperaturile minime, în scădere faţă de noaptea precedentă în mare parte din ţară, chiar accentuată în regiunile din jumătatea de nord-vest, vor fi cuprinse între -1 şi 8 grade.

Sâmbătă, în Bucureşti, valorile termice se vor menţine cu mult mai ridicate decât cele normale în această perioadă din an, astfel că maxima va fi de 22…23 de grade, iar minima de 6…7 grade. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificări în cursul serii şi al nopţii.

Duminică, un val de frig cuprinde toate regiunile. Vremea va fi în general închisă, iar valorile de temperatură vor scădea semnificativ, astfel că -în mare parte a ţării- se vor situa sub cele climatologic specifice datei. În regiunile din nord, nord-est şi centru ziua se vor semnala precipitaţii locale sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, în timp ce noaptea vor fi predominant ninsori. În restul teritoriului, pe parcursul zilei va ploua pe suprafeţe mici, dar începând de seara precipitaţiile se vor extinde ca arie, în special în regiunile sudice, iar treptat ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Local precipitaţiile vor fi mai însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă.

Pentru ziua de luni se anunţă frig accentuat. Vremea va fi închisă, cu precipitaţii în majoritatea zonelor şi va deveni deosebit de rece pentru această dată în toată ţara. În regiunile din jumătatea de sud şi la munte precipitaţiile vor fi frecvente şi în general moderate cantitativ; va ninge şi se va depune strat de zăpadă local consistent, iar în Dobrogea şi trecător, în orele amiezii şi în Muntenia, se vor semnala precipitaţii mixte.

În Bucureşti, luni, vremea va fi în general închisă şi deosebit de rece pentru această dată, iar precipitaţiile vor continua pe parcursul întregului interval. Cu excepţia orelor amiezii când vor fi posibile şi precipitaţii mixte, va ninge moderat, iar stratul de zăpadă depus la finalul intervalului va fi de 5…10 cm. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…60 km/h, viscolind ninsoarea mai ales pe parcursul nopţii. Temperatura maximă va fi de 1…2 grade, iar cea minimă de -1 grad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *