Skip to content
Politică

WikiLeaks: Dezvăluiri incomode despre Hillary Clinton. Planuri pentru Orientul Apropiat

Apar dezvăluiri incomode marca WikiLeaks despre Hillary Clinton, cea care candidează pentru preşedinţia SUA din partea Partidului Democrat. Citiţi mai jos ce planuri are politicianul pentru Orientul Apropiat.

Hillary Clinton a afirmat, conform unor documente obţinute de WikiLeaks, că modul cel mai bun de a proteja Israelul de Iran ar fi înlăturarea regimului de la Damasc, susţinut de Teheran. De asemenea, ea a avertizat China cu sisteme antirachetă şi a exprimat, în discursuri private, idei opuse celor din campanie, transmite Mediafax.

Concret, potrivit unor documente dezvăluite de site-ul WikiLeaks, într-un email datat 31 decembre 2012, pe tema negocierilor marilor puteri cu Iranul, Hillary Clinton afirma: „Cel mai bun mod de a ajuta Israelul să scape de riscul capabilităţilor nucleare iraniene este să ajutăm poporul din Siria să înlăture de la putere Administraţia Bashar al-Assad. (…) Relaţia strategică dintre Iran şi regimul Bashar al-Assad permite Iranului să submineze securitatea Israelului, nu printr-un atac direct, care nu s-a produs deloc în cele trei decenii de ostilităţi dintre Iran şi Israel, ci prin intermediarii din Liban, precum mişcarea Hezbollah, susţinuţi, înarmaţi şi antrenaţi de Iran cu ajutorul Siriei”.

Existenţa informaţiei pare să fi fost confirmată de către Departamentul de Stat american, care, în urma dezvăluirilor WikiLeaks, a declasificat documentul F-2014-20439, nr. C05794498.

Alt email atribuit fostului secretar de Stat Hillary Clinton relevă că motivul intervenţiei militare occidentale pentru înlăturarea regimului libian condus de Muammar Gaddafi ar fi fost blocarea planurilor acestuia de a oferi fonduri pentru a crea organizaţii financiare independente în cadrul Uniunii Africane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *