Xi Jinping vizitează Serbia la împlinirea a 25 de ani de la bombardamentul NATO asupra ambasadei chineze din Belgrad

Sursă foto: Twitter - X / chinaxinhuanews

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit marţi seara în Serbia, escortat de avioane MiG-29, într-o vizită în condiţii stricte de securitate care coincide cu împlinirea a 25 de ani de la bombardamentul NATO asupra ambasadei Chinei din Belgrad, în care au fost ucişi trei jurnalişti chinezi, în timpul intervenţiei pentru conflictul din Kosovo, relatează Reuters.

Belgradul, după Franţa, este a doua oprire din primul turneu al lui Xi în Europa în ultimii cinci ani, care include şi Ungaria.

În Serbia, care este văzută ca fiind cel mai important partener al Chinei în Balcani, Xi este aşteptat să discute despre investiţiile de mai multe miliarde de dolari ale Chinei în această ţară şi despre posibile noi acorduri.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi oficiali guvernamentali l-au aşteptat pe Xi la aeroportul din Belgrad, unde a fost întâmpinat de o gardă de onoare militară şi de dansatori populari. Cei doi lideri vor avea o întrevedere miercuri.

La 7 mai 1999, 20 de cetăţeni chinezi au fost răniţi în atacul NATO, care a provocat indignare în China şi scuze din partea preşedintelui american de atunci, Bill Clinton. Ambasada a fost lovită în timpul unei campanii împotriva Iugoslaviei de atunci, pentru a-l forţa pe Slobodan Milosevic, puternicul lider sârb, între timp decedat, să pună capăt represiunii împotriva etnicilor albanezi din Kosovo.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: