XTB: Viteza de ajustare a dobânzilor, alegerile şi inteligenţa artificială sunt între riscurile principale pentru 2024

Sursa: Facebook

În acest an vor fi organizate alegeri în aproximativ 40 de ţări, iar riscul unei eventuale confruntări militare este tot mai aproape, spune Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul casei de brokeraj XTB România. Potrivit acestuia, viteza de ajustare a dobânzilor, alegerile şi inteligenţa artificială sunt între riscurile principale pentru 2024. În opinia sa, băncile centrale ar putea continua achiziţiile de aur, perceput drept o „ancoră” în perioadele incerte.

”Anul 2023 a fost unul bun pentru bursele americane – indicele S&P500 a crescut cu 24,2%, chiar dacă dobânzile au fost în creştere (titlurile de stat SUA pe 10 ani au ajuns în octombrie la 5%, pentru prima dată după 16 ani), iar inflaţia, deşi în scădere, a rămas totuşi mult peste media anilor anteriori. Acestor factori li se adaugă şi conflictele internaţionale, care s-au accentuat”, spune Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Chiar şi Europa a avut un an favorabil în privinţa evoluţiei burselor: deşi a fost afectată de preţul ridicat al energiei, de conflictul din Ucraina şi de creşterea datoriei publice, a oferit un avans de 12,1% al indicelui bursier DAX. În paralel, în România, indicele BET al bursei de la Bucureşti a crescut cu 32,3% în 2023. În aceste condiţii, investitorii privesc spre 2024 şi ştiu că trebuie să se pregătească pentru un an plin de necunoscute, pavat cu riscuri numeroase.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: