Skip to content
Sport

YouTube, probleme grave! CEO platformei anunță că internetul poate fi afectat

Susan Wojcicki, CEO YouTube, a transmis luni o scrisoare deschisă către creatorii de conţinut pentru platforma online, în care atrage atenţia asupra riscurilor pe care le poate genera propunerea legislativă europeană privind drepturile de autor.

Noua legislaţie ar putea afecta negativ economia creativă susţinută de platforme online precum YouTube, spune ea, şi, într-un sens mai larg, internetul. În scrisoare, Wojcicki prezintă priorităţile platformei media şi atrage atenţia asupra riscurilor la care va fi supusă „economia creativă” dacă Directiva Drepturilor de Autor votată de PE în septembrie devine certitudine

" "

Votul eurodeputaţilor a deschis calea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene (reprezentat de 28 de state membre, care au ajuns deja la un compromis pe 25 mai) şi Comisia europeană, pentru a conveni asupra unui text definitiv.

„În ultimul an, numărul canalelor cu peste 1 milion de abonaţi a crescut cu 75%. În fiecare lună, peste 1 miliard de utilizatori accesează YouTube pentru a fi parte din cultura muzicală şi pentru a descoperi noi piese şi artişti. Am extins YouTube Music în Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria, Franţa, Italia, Spania, Suedia, Norvegia, Finlanda, Rusia, Canada, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Brazilia (…) Toate astea au fost posibile datorită economiei creative alimentate de voi. Cu toate astea, această economie aflată în creştere e în pericol, având în vedere că Parlamentul European a votat Articolul 13, legislaţia drepturilor de autor, care ar putea schimba drastic internetul faţă de cum îl ştim azi”, a spus ea.

Wojcicki avertizează că Articolul 13 ameninţă să blocheze posibilitatea a milioane de utilizatori – „de la creatori ca voi la utilizatori obişnuiţi” – să încarce conţinut pe platforme ca YouTube.

„Ameninţă să blocheze utilizatori din UE, ca aceştia să nu poată viziona conţinut care există deja pe canale ale creatorilor din întreaga lume”.

Ea a continuat: „Dacă va fi implementat, Articolul 13 ameninţă sute de slujbe, creatori europeni, afaceri, artişti şi pe toţi cei pe care îi angajează. Implementată în forma actuală, legislaţia drepturilor de autor ar putea forţa platforme precum YouTube să permită publicarea de conţinut doar de la un număr redus de mari companii. Ar putea fi riscant pentru aceste platforme să găzduiască conţinut original de la creatori de dimensiuni mici, deoarece platformele vor fi direct răspunzătoare pentru conţinutul care se publică. Pe de altă parte, susţinem ca fiecare deţinător de drepturi de autor să fie recompensat în mod just şi, de aceea, am construit funcţia Content ID şi o platformă care să remunereze pe toţi deţinătorii de drepturi de autor. Dar consecinţele indirecte ale Articolului 13 sunt că vor supune riscului întregul ecosistem. Suntem determinaţi să colaborăm cu industria pentru a găsi o modalitate mai bună de a face lucrurile”, potrivit digi24.

Pe 12 septembrie 2018, eurodeputaţii au votat în favoarea reformei dreptului de autor, proiect care a stârnit controverse fără precedent între artişti şi editori de presă, pe de o parte, şi giganţii online, pe de altă parte.

.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *