Leonard Zăicescu, supravieţuitor al trenurilor morţii din Pogromul de la Iaşi, a pledat, joi, pentru revizuirea dosarului în care a avut loc rejudecarea şi achitarea, în anii 1990, a doi ofiţeri, condamnaţi în anii 1950 pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, după recenta decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului în această speţă.
„Decizia dată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului este că acei oameni sunt criminali de război şi este valabilă prima lor condamnare. Eu ştiu că altă cale nu există. Sigur că în cazul ăsta trebuie intervenit şi nu trebuie cedat”, a spus nonagenarul, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a organizat conferinţa de presă cu prilejul adoptării deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza Zăicescu şi Fălticineanu c. România privind încălcarea art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) coroborat cu art. 14 (interzicerea discriminării) cu referire la achitarea, de către statul român, în anii ’90, a doi oficiali militari condamnaţi anterior pentru crime legate de Holocaust.
Zăicescu, reclamant în dosar, a calificat decizia CEDO drept „un succes istoric”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News