Skip to content
" "
Politică

Zâmbetele lui Juncker ascund o realitate sumbră: UE nu vede cu ochi buni economia României

dailystormer.com

Zâmbetele lui Jean-Claude Juncker (președintele Comisiei Europene) și gesturile lui degajate față de politicienii români ascund o realitate sumbră: CE nu vede cu ochi buni economia țării noastre.

Astfel, executivul Uniunii Europene și-a revizuit în scădere estimările pentru acest an referitoare la creșterea economiei românești și deficitul public, avertizând că proiectul Legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale, relatează Agerpres.

" "

Conform previziunilor economice de primăvară publicate joi de către executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă (care indicau o creștere a PIB de 4,4%).

Pentru 2018, Comisia Europeană își menține estimările potrivit cărora avansul economiei românești urmează să încetinească la 3,7%.

„Creșterea reală a PIB este estimată să rămână solidă, pe fondul relaxării fiscale și majorărilor salariale (…) Deficitul bugetar va continua să crească din cauza reducerilor de taxe și majorării cheltuielilor publice”, se arată în raportul Comisiei Europene.

În ceea ce privește deficitul guvernamental general, conform noilor estimări, deficitul public ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2017 pentru ca în 2018 să se agraveze și mai mult până la 3,8% din PIB. Comisia Europeană și-a revizuit și în acest caz estimările față de luna februarie, când prognoza un deficit de 3,6% din PIB în 2017 și unul de 3,9% din PIB în 2018.

„Proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa estimărilor fiscale, cu un impact potențial de până la 2% din PIB asupra balanței guvernamentale în 2018”, avertizează CE.

La capitolul inflație, CE estimează că aceasta va crește gradual și va reveni în intervalul țintă al BNR ca urmare a cererii interne robuste, noilor majorări salariale și a noilor stimulente fiscale. „Rata medie anuală a inflației este preconizată să revină în teritoriul pozitiv în 2017 (1,1%) și să continue să crească până la 3% în 2018”, susține CE. Comparativ, în estimările publicate în luna februarie CE estima că inflația medie anuală va ajunge la 1,6% în 2017 și la 2,9% în 2018. Principalul risc la adresa prognozei de inflație este posibilitatea unor noi stimulente fiscale, care ar putea crește cererea internă pe termen scurt în dauna sustenabilității finanțelor publice.

Nu în ultimul rând, Comisia Europeană estimează că în UE, per ansamblu, creșterea PIB-ului va rămâne constantă, la 1,9% în 2017 și 2018 (comparativ cu 1,8% în ambii ani, conform previziunilor de iarnă). Pentru zona euro, se așteaptă ca PIB să înregistreze o creștere de 1,7% în 2017 și, respectiv, 1,8% în 2018 (conform previziunilor de iarnă, creșterea preconizata a PIB-ului a fost de 1,6% în 2017 și, respectiv, 1,8% în 2018).

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *