Skip to content
Economie Politică

Zamfir, acuzații extrem de grave: ROBOR, trucat de BNR

Cotidianul.ro

Senatorul Daniel Zamfir a acuzat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, manipularea ROBOR de către bănci, cu știința și implicarea BNR.

Daniel Zamfir spune că BNR nu intervine decât după propria agendă, iar indicele ROBOR, după care se calculează ratele a milioane de români, este ridicat artificial.

Sunt trucate, cu știința și implicarea BNR. Voi demara audieri la Comisia economică a Senatului. Vor fi invitați să prezinte explicații guvernatorul BNR și alți factori implicați. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR este calculat astăzi, mecanism care umflă artificial ratele românilor. Documentele le voi prezenta în totalitate la Comisie. Această investigație pornită de Consiliul Concurenței este mușamalizată de mulți ani. A început în 2008, s-a terminat în 2011, însă s-a terminat fără o rezoluție. Faptele nu au fost sancționate și nici nu a fost clasată, ci pur și simplu mușamalizată și ținută la sertar. Dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competența sa, poate găsi aceste documente. Eu fac acest demers în interes public” a spus Daniel Zamfir, citat de Antena3.ro.

ROBOR ar trebui calculat în funcței de tranzacțiile dintre bănci. Veți vedea diferențele marie între indicele rezultat din tranzacții și cel din cotații. Astăzi ROBOR se calculează în felul următor: zece bănci sunt alese, timp de 15 minute băncile stabilesc o cotație la care se împrumută, după cele 15 minute încetează procedura de fixing. În acea perioadă cotează într-un fel, cu o dobândă mai mare, când se tranzacționează dobânda este mult mai mică. De aceea cer BNR să pună capăt acestei practici, BNR să stabilească ROBOR calculat în funcție de tranzacțiile care se fac, aia este valoarea reală, nu în funcție de cotații. Sunt bănci care intenționat cotează la valori foarte mari și nu tranzacționează, doar să ridice acest indice ROBOR” a continuat senatorul Daniel Zamfir.

Dacă se confirmă, vorbim de infracționalitate organizată. Cred că oamenii se vor deștepta și vor cere banii aceștia înapoi. Sunt și bani pe care îi plătește statul român” a apreciat avocatul Gheorghe Piperea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *