Skip to content
Economie Politică

Zamfir: Conducerile BNR și a Consiliului Concurenței au o mare problemă. Asistăm la ceva fără precedent

antena3.ro

Banca Națională a României solicită, în Planului național de adoptare a monedei euro, document emis în cadrul procesului de trecere a României la moneda unică europeană, că inițiativele legislative care afectează continuarea procesului de curățare a bilanțurilor instituțiilor de credit trebuie evitate.

Documentul prezintă și exemple concrete de astfel de inițiative care trebuie evitate, menționând propunerile legislative inițiate de senatorul Daniel Zamfir, aflate în dezbaterea Parlamentului în prezent, care ar limita valoarea recuperabilă a creanțelor cesionate de bănci și ar elimina caracterul de titlu executoriu al contractelor de credit.

În acest context, PSnews a luat legătura cu senatorul Daniel Zamfir, pentru a-l întreba cum vede solicitările venite dinspre Banca Națională.

Eu l-am chemat marți la comisie (Comisia pentru buget-finanțe din Senatul României ) pe domnul Isărescu, abia aștept să spună în fața tuturor ce și cum – de ce crede așa.

Ne-a mințit atâția ani de zile că riscul de țară este cauza costurilor scumpe cu creditarea în România. Uite că abia după atâția ani admit că nu riscul de țară era cauza, ci că băncile comerciale s-au înțeles între ele.

Eu m-am lămurit deja cu atitudinea BNR. Aștept marți ca domnul guvernator să ne spună mai multe la comisie”, ne-a declarat Daniel Zamfir.

BNR a avertizat recent că cele mai mari bănci din România au strategii care nu contribuie de fapt la dezvoltarea sistemului bancar şi a prezenţei sale în economie, ci dimpotrivă, acţiunile lor vor duce la diminuarea intermedierii financiare.

Banca Naţională a reproșat în mod direct celor mai mari opt bănci din România că nu îşi asumă prin strategiile pe următorii doi ani o creştere a creditării şi deci a intermedierii financiare, cu toate că realizează pe piaţa financiară românească profituri generoase, mult peste media UE.

Ce am auzit zilele trecute este fără precedent. Adică BNR constată că niște bănci comerciale s-au înțeles să țină România în stare de subdezvoltare. Or, așa ceva este extrem de grav. Eu vreau să văd, de la Banca Națională, când a fost constatat acest lucru? Acum, în 2018? Doar anul acesta au făcut băncile acest lucru sau și în trecut? Din punctul meu de vedere, în ambele variante, conducerea BNR are o mare problemă:

Dacă a constatat abia acum, înseamnă că e o dovadă crasă de incompetență, dacă știa dinainte și a tăinuit, este și mai grav.

Eu cred că este nevoie de o discuție foarte aplicată în Parlament.

La un moment dat, se pota lua și măsuri împotriva conducerii BNR.

Până la urmă, conducerea BNR este numită de Parlament”, a mai spus senatorul.

Trecerea la euro trebuie făcută pe baze corecte

Având în vedere că discutăm despre procesul trecerii la euro abia în 2024, avem suficient timp să ne pregătim, dar vreau să ne pregătim pe niște baze corecte, curate.

Noi nu putem să pregătim foarte serios și sănătos aderarea la euro care, după cum se știe, a mai fost amânată de două ori (inițial termenul a fost de 2014-2015, ulterior, 2019).

Termenul de 2024 a fost avansat tot de domnul Isărescu, mai avem cinci ani de zile până atunci, așa că trebuie să vorbim foarte deschis și să avem o bază corectă și sănătoasă de discuție.

Dar noi am putut constata, la ultimul raport BNR, că lucrurile nu sunt tocmai în regulă, în supravegherea sistemului bancar.

Dacă BNR nu a fost în stare atâția ani de zile să țină sub control inflația, prin politicile sale monetare, haideți să ne gândim foarte serios cum plecăm la drumul ăsta, al trecerii la euro.

Gândiți-vă că sunt multe țări din Europa care, după aderarea la euro, au avut mari probleme, s-au dublat prețurile. Or, dacă se va întâmpla și asta în România, nu știu cum va suorta țara noastră chestia asta.

În Spania, în Italia, în Grecia, o dată cu trecerea la euro, oamenii au avut mari probleme, a fost un șoc extrem de puternic.

Iar România nu va fi capabilă, îm momentul ăsta, la situația ei economică și mai ales la veniturile populației, nu va fi în stare să suporte un asemenea șoc.

Eu vreau să discutăm foarte serios despre atitudinea BNR și despre ce va face Banca Centrală de acum încolo, pentru că are un rol esențial, până la urmă”, a adăugat Daniel Zamfir.

Conducerea BNR trebuie să răspundă

Or, obiectivul BNR, conform propriului statut, este atingerea țintei de inflație, obiectiv care mai des a fost ratat decât îndeplinit. Este strigător la cer că BNR își ratează principalul obiectiv din statut, dar conducerea Băncii Centrale își acordă bonusuri.   

Noi am putut vedea zilele astea, chiar din raportul BNR, că ce trebuia să facă Banca Centrală, legat de supravegherea sistemului bancar, nu a făcut-o.

Până acum, domnul Isărescu a stat în turnul lui de fildeș și, din când în când, a mai spus anumite lucruri. Acum, când am ajuns în acest punct, în care aflăm că, sub oblăduirea BNR-ului, băncile au făcut o înțelegere pentru a ține România în stare de subdezvoltare, conducerea Băncii Naționale, alături de cea a Consiliului Concurenței, trebuie să răspundă”, a conchis senatorul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *