Skip to content
Politică

Zamfir confirmă informațiile PSnews.ro privind Curtea de Conturi: Extrem de grav! EXCLUSIV

antena3.ro

PSnews.ro a intrat, marți, în posesia unor informații care ar fi urmat să schimbe modul de atribuire a competențelor în interiorul Curții de Conturi. Concret: așa cum am prezentat într-un articol anterior, cea mai importantă modificare pe care o dorea tandemul Liviu Dragnea- Mihai Busuioc, viza modificarea uneia dintre atribuțiile fundamentale ale Curții de Conturi, și anume: soluționarea dosarelor rezultate în urma controalelor. Dacă până acum, decizia în orice dosar se lua prin vot colectiv în board, dacă schimbările ar fi trecut, aceasta rămânea exclusiv atributul președintelui, Mihai Busuioc, ceilalți membri ai board-ului rămânând cu un rol pur decorativ.

CITIȚI ȘI Capturarea statului de către PSD: cum vrea să pună Dragnea mâna pe Curtea de Conturi EXCLUSIV SURSE

În acest context, PSnews.ro a luat legătura cu senatorul liberal Daniel Zamfir, inițiatorul proiectul de lege de modificare a Legii Curții de Conturi, care ne-a confirmat temerile legate de amendamentele ce aveau să se discute marți, în Comisia de Buget a Camerei Deputaților, ce a durat aproximativ 12 ore.

Eu sunt convins că inițiativa acestor zeci de amendamente este a  unor vechi funcționari ai Curții de Conturi, care vor să își păstreze, evident, privilegiile și puterea dominanată a Curții de Conturi atunci când controlează instituțiile publice. Nu am nicio îndoială că acele amdenamente vin din interiorul Curții de Conturi.

Este adevărat că a existat o propunere venită din partea Curții de Conturi de a transfera atribuțiile de la plenul Curții la președinte, slavă Domnului că lucrul acesta nu s-a mai întâmplat. Chiar când s-a ajuns la dezbaterea punctului respectiv, președintele Curții de Conturi, realizând practic că lucrul acesta ar fi fost extrem de grav, a retras propunerile. Asta se întâmplă când lucruile sunt făcute în grabă. Eu am inițiat proiectul de lege în luna octombrie anul trecut, cei din Curtea de Conturi – care urmau să aibă un punct de vedere pe proiectul de lege – ce credeți, l-au făcut tocmai cu o zi înainte de intrarea în dezbatere a proiectului. Lucrul acesta nu este în regulă, nu așa se face un proiect de lege serios, mai ales că la proiectul de lege inițial au fost co-inițiatori de la toate partidele politice, colegi de-ai mei de la PNL și de la PSD, printre semnatarii și printre inițiatorii proiectului, co-inițiator alături de mine este Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor. Noi am prezentat un proiect de lege serios, un proiect pe care l-am lucrat împreună cu doamna profesor Monica Rațiu de la Facultatea de Drept, un proiect care a fost dezbătut și luate puncte de vedere de la toate asociațiile din administrația publică (administrația municipiilor din Romînia, a orașelor, comunelor), toți s-au pronunțat în legătură cu acest proiect de lege, forma cu care noi, co -inițiatorii, ne-am prezentat a fost cea agreată de toate asociațiile din administrația publică, ca atare, mi s-a părut neserios ca niște funcționari ai Curții de Conturi să vină în ultima zi cu aproximativ 100 de amendamente în ultima zi. Asta a făcut ca dezbaterea să fie greoaie, pentru că nu am avut posibilitatea să le citim înainte, dar într-un final, cel mai important lucru este că toți colegii din Comisie au conștientizat importnața proiectului și majoritatea propunerilor cu acre au venit pe ultima sută de metri cei din Curtea de Conturi, au fost retrase, respectiv respinse”, a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir.

Chestionat dacă acesta a fost informat în legătură cu intențiile pe care le avea tandemul Liviu Dragnea – Mihai Busuioc și de care PSnews.ro a aflat, Zamfir a replicat:

”Nu. Nu am fost informat de aceste amendamente. Au fost făcute peste picior, lucru care mai ales, ceea ce este un lucru nepotrivit, Guvernul adoptase cu o săptămână înainte un set de amendamente chiar în ședința de Guvern. Pe alea da, le văzusem, erau în mare parte foarte apropiate de forma inițială a legii, dar să vină niște funcționari ai Curții de Conturi cu amendamente exact în ziua discutării proiectului, mi se pare neserios. Important este, și vreau să subliniez acest lucru, că legea Curții de Conturi a trecut așa cum stabilisem, pe fond problemele, pe care noi am vrut să le atingem au primit un vot favorabil. Auditorul nu va mai putea să prezinte un raport de audit estimat, am rezolvat problema suprapunerilor de competențe, adică Curtea de Conturi va controla felul în care sunt cheltuiți banii publici după semnarea contractului iar Autoritatea Națională de Achiziții Publice va fi cea care va verifica procedura de achiziție. Și cu procedura de contestație este foarte important că am lămurit-o: orice persoană vizată într-un raport va avea dreptul să conteste acest raport de audit la o comisie în cadrul Curții de Conturi și ulterior în contencios, a mai adăugat acesta.

Nu în ultimul rând, l-am întrebat pe senatorul liberal dacă printre modificările dorite s-a aflar și faptul că nicio angajare în Curtea de Conturi, fie ea și la cabinetul vreunui consilier, nu s-ar mai făcut fără avizul președintelui Mihai Busuioc:

Da, așa este. A fost această propunere de amendament dar spre satisfacția mea, nefiind acceptat de nimeni, acest amendament a fost retras chiar de către președintele Curții de Conturi. Pe mine mă interesează mai puțin care au fost intențiile, pe mine mă interesează că a ieșit un proiect bun și că reprezentantul PNL-ului din acea comisie nu a ținut cont de ordinul lui Orban de a nu vota un proiect de lege pentru că este inițiat alături de PSD și a votat. Vreau să văd în plen astăzi, chiar acum o să fie votul, sper ca foarte mulți colegi de la PNL să nu țină cont de decizia lui Orban de a nu vota proiectele alături de PSD și să voteze, pentru că este un proiect dorit de administrația publică”, a conchis senatorul Daniel Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *