Skip to content
Politică

Zamfir deschide un nou front împotriva conducerii BNR și nu numai. Ce modificări legislative propune

palo.ro

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, nu are schimburi divergente de opinii doar cu conducerea Băncii Naționale, mai nou a luat în vizor și alte categorii de funcționari și demnitari publici, nemulțumit că există numeroase excepții în Ordonanța care prevede liberul acces la informațiile privind dosarul de Securitate al celor angajați la Stat.

Astfel, Zamfir are o inițiativă legislativă prin care intenționează să aducă modificări Ordonanței 24 / 2008. Dacă aceste modificări vor fi realizate, este afectată inclusiv conducerea Băncii Naționale.

Pentru a afla ce schimbări legislative dorește să aducă, PS News a luat legătura cu Daniel Zamfir.

Proiectul de Lege pe care l-am depus în Parlament modifică Ordonanța 24 / 2008, care se referă la accesul la propriul dosar de securitate și deconspirarea Securității. E vorba de accesul liber al persoanelor, adică: orice persoană din România poate să își vădă propriul dosar de securitate, dar poate și cere informații despre dosarul la securitate al oricărei persoane aflate în funcții publice”, a declarat Daniel Zamfir, în exclusivitate pentru PSNews.

Unde intervine modificarea: la articolul 3, se vorbește despre demnitățile publice despre care se pot cere informații în legătură cu dosarul lor de securitate și sunt enumerate acolo toate aceste demnități.

La articolul 5, însă, apar excepții: Președintele României, președintele și tot consiliul Curții de Conturi, președintele și conducerea Consiliului Concurenței, președintele și vice-președintele Înaltei Curți, procurorii de pe lângă Parchetul Înaltei Curți, procurorii DNA, Avocatul Poporului, președintele Asociației Naționale a Funcționarilor Publici, fundațiile, asociațiile patronale, liderii de partid, rectorii, pro-rectorii și tot așa – sunt mai multe excepții decât reguli”, spune senatorul ALDE.

Guvernatorul și întreg Consiliul de administrație al BNR constituie, de asemenea, excepții.

Mi se pare incorect ca atât de multe categorii de funcționari publici să fie exceptați.

Nu discutăm de persoane, dar un cetățean interesat, de exemplu, dacă Avocatul Poporului a colaborat sau nu cu fosta Securitate, nu poate să afle lucrul acesta.

Eu vreau să elimin aceste excepții, pentru că nu au niciun sens”, apreciază Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *