Skip to content
Finanțe/Bănci Politică

Zamfir, noi dezvăluiri în disputa cu BNR: Isărescu își face jocurile personale, pe seama a milioane de români

gandul.info

Declarațiile lui Daniel Zamfir, legate de procedura de calcul a indicelui ROBOR și despre cum Banca Națională intervine pentru a truca nivelul acestuia, au declanșat un val de răspunsuri, existând mai multe voci publice care îl acuză pe senator că aduce instabilitate în piață și că se face vinovat inclusiv de accelerarea tendinței de depreciere a monedei naționale, în favoarea euro.

Iar purtătorul de cuvânt al BNR a declarat că ”la domnul Zamfir nu am văzut niciun argument de manipulare. Asigur pe toată lumea că nu există, cel puţin din cunoştinţa noastră, asemenea presupuneri legate de manipulare. Domnul Zamfir nu înţelege, nu vrea să înţeleagă sau creează confuzie în mod intenţionat, ceea ce este descalificant, pentru că pur şi simplu nu ţine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Naţională, şi anume politica monetară, care presupune stabilitatea preţului, controlul inflaţiei”.

În contextul atmosferei extrem de tensionate din economia românească, PSNews a luat legătura cu senatorul Daniel Zamfir, penttru a lămuri acuzele pe care le aduce conducerii BNR.

Noi suntem foarte îngrijorați de faptul că acest ROBOR este calculat în funcție de cotațiile băncilor și nu de valoarea tranzacțiilor, iar lucrul ăsta afectează, de foarte mulți ani de zile, ratele a milioane de români.

Toate datele arată că BNR face jocuri politice, prin stabilirea nivelului la indicele ROBOR. În 2008 – 2009, când a vrut să îl ajute pe Băsescu, reiese din investigația Consiliului Concurenței că a amenințat un director de bancă, pentru a ține jos nivelul ROBOR.

Acum, pentru că nu îi place guvernul Dăncilă, ține ROBOR-ul sus , ca de altfel și cursul”, a declarat Daniel Zamfir, în exclusivitate pentru PSNews.

Isărescu, jocuri personale

Chiar Mugur Isărescu a spus, de-a lungul timpului, că nivelul ROBOR este influențat de BNR, că Banca Națională poate să creeze lichiditate sau foame de bani.

Joaca asta cu ROBOR-ul afectează din păcate milioane de români, ceea ce reprezintă un preț mult prea mare pentru ca Mugur Isărescu să pună presiune pe guvern.

Nu este corect ca Mugur Isărescu să își facă jocurile personale, pe seama a milioane de români – pentru că asta face. 

Nu pot să spun de ce nu îi place de guvernul Dăncilă, dar acest lucru se vede din acțiunile pe care le face domnul guvernator al BNR. Poate aflăm la comisiile reunite de ce de-a lungul anilor a intervenit și a scăzut ROBOR-ul și de ce acum nu mai intervine”, a adăugat Zamfir.

Întrebări pentru guvernatorul BNR

De ce a ținut în 2016 artificial ROBOR la o cotă foarte scăzută, după care în temen de 7 luni a crescut de 5 ori. Să ne aducem aminte că, atunci când era foarte jos nivelul ROBOR, domnul Isărescu îndemna populația să ia credite în moneda națională. De ce a făcut acest lucru, dacă știa că ROBOR-ul era ținut jos în mod artificial?

Populația a luat credite cu dobândă foarte mică, băncile s-au îndestulat, după care nivelul ROBOR a crescut și oamenii au rămas cu rate în medie cu 40% mai mari decât contractaseră. Așa că avem multe întrebări să îi punem domnului Mugur Isărescu, la comisiile reunite”, mai spune senatorul.

Bănci sancționate, la nivel internațional

Pe piețele internaționale și în foarte multe țări din Europa, foarte multe bănci au fost sancționate în legătură cu manipulările pe care le-au adus aupra cursului și dobânzilor.

Numai la noi nu a existat decât o singură investigație, cea pornită în 2008 de Consiliul Concurenței, care a durat cinci ani de zile și care se pare că a fost închisă într-un mod foarte dubios.

Nu avem nicio altă investigație, în legătură cu această chestiune și asta arată că instituțiile statului, care ar fi trebuit să vegheze ca lucrul ăsta să nu se întâmple, sunt mult prea slabe sau, chiar mai grav, poate chiar complice, cu cei pe care ar trebui să îi sancționeze”, apreciază Daniel Zamfir.

Ancheta Consiliului Concurenței

Eu am să merg mai departe în legătură cu ancheta pe care am descoperit-o la Consiliul Concurenței, pentru că, spuneam , mi se pare mult prea dubios modul în care a fost finalizată această investigație.

Datele din anchetă arată foarte clar cum trezorieri ai băncilor discutau între ei, cum să aranjeze ROBOR-ul.

Pe mine mă interesează mai puțin să răspundă cei care au făcut, dacă au făcut, lucrurile astea.

Pe mine mă interesează în primul rând, și am cerut-o public, ca BNR să intervină asupra acestui mecanism de calcul al ROBOR-ului.

Sunt situații în care anumite bănci doar cotează, fără să tranzacționeze. De ce fac asta?  Pentru că sunt înțelese între ele, iar anumite bănci ridică în mod intenționat cotația, ca să crească ROBOR-ul.

Dobânda reală, atunci când băncile tranzaționează între ele, este de fapt mult mult mai mică”, acuză senatorul

Solicitare dublă

În legătură cu declarațiile purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu, care l-a acuzat pe Daniel Zamfir că, prin declarațiile sale, ”afectează stabilitatea financiară”, senatorul spune că ”eu voi avea discuții oficiale cu domnul Mugur Isărescu, căruia îi voi trimite, chiar azi, o invitație la Comisia economică, pentru a se prezenta la audieri, în data de 29 ianuarie, anul curent. Purtătorul de cuvânt al Comisiei economice îi va răspunde în cel mai scurt timp purtătorului de cuvânt al BNR. Toate opiniile domnului Suciu vor fi comentate de purtătorul de cuvânt al Comisiei economice.

Solicitarea ca guvernatorul BNR să se prezinte în fața parlamentarilor va fi făcută de două comisii: cea economică și cea de buget-finanțe. Temele în legătură cu care va fi audiat Mugur Isărescu sunt două, extrem de imprtante: avertizările din raportul Băncii Naționale, de la sfârșitul anului trecut și, mai nou, după ce am descoperit că se întâmpla, încă din 2008, în legătură cu modul de calcul al ROBOR, vreau să aflăm de la guvenatorul BNR date în legătură cu procedura, cu mecanismul de calcul al acestui indice interbancar.

Ca atare, sunt niște subiecte fierbinți, pentru care așteptăm lămuriri de la guvernatorul BNR”, a încheiat senatorul Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *