Skip to content
Puterea Știrilor Video

Zamfir (PSD): ”Cîțu are un obiectiv major, vrea să vândă tot!” Premierul intenționează să abroge legea care interzice vânzarea de acţiuni la companiile statului

Inquam Photos / George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, senatorul PSD Daniel Zamfir, vicepreședinte al Comisiei Economice din Senat, a reacționat dur la anunțul premierului Florin Cîțu privind abrogarea legii care interzice vânzarea pachetelor de acţiuni la companiile statului. „Acest om cred că are un obiectiv major, vrea să vândă tot(…). De ce să vândă ce este mai de preț în țara asta? De ce acum, când e prețul jos?”, se întreabă Zamfir.

Legea aceasta a avut un parcurs foarte sinuos. Să știți că ea a fost votată de două ori în Parlamentul României. După prima votare președintele Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare. Noi am votat-o din nou, a promulgat-o președintele și ea este în vigoare în acest moment. Astăzi aflu cu stupoare de la domnul Cîțu că dorește să o abroge, adică vrea să vândă participațiunile statului la cele mai importante companii: CEC, Hidroelectrica, Transelectrica, Portul Constanța. Știți ce miză importantă este Portul Constanța pentru unele țări din Uniunea Europeană, în mod direct pentru Olanda.

În aceste momente de criză financiară, când piețele financiare sunt jos, nicio țară din lume nu își vinde cele mai importante active, atunci le protejezi. Germania știți ce face? Cumpără acțiunile companiilor private tocmai pentru a le proteja de anumiți speculatori financiari din alte țări, pe care le pot cumpăra acum foarte jos. Germania le preia la stat și apoi proprietarii le pot răscumpăra. În acest caz statul vine ca o formă de protecție tocmai pentru a nu fi subevaluate aceste companii. Ce face Cîțu? Avem și noi câteva perle ale statului (…).

Cehia are compania de stat CEZ, care este operator regional în piață, deci CEZ cumpără participațiuni în multe state. Și în România a avut acțiuni și a fost un investitor important. Nu știu ce interese are domnul Cîțu. Acest om cred că are un obiectiv major, vrea să vândă tot(…). De ce să vândă ce este mai de preț în țara asta? De ce acum, când e prețul jos. De ce Hidroelectrica nu devine operator regional. România are un potențial energetic uriaș iar noi ce facem? Ne vindem tot?”, a declarat Daniel Zamfir.

Guvernul vrea să abroge Legea 173/2020 care a reglementat interdicţia, pentru o perioadă de 2 ani, de înstrăinare a acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la bănci şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, un proiect de lege în acest sens fiind publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei.

”Vom abroga acea lege. Se vor putea vinde şi acţiuni şi active. Nu este vorba de a înstrăina acţiunile, ci de a atrage capital în România, de a capitaliza aceste companii. Nu avem resurse la buget pentru a capitaliza toate aceste companii, la nevoile pe care le au pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. O parte din acţiuni sau din proprietatatea acestor companii este transferată în schimbul acestui capital altor acţionari. Se întâmplă peste tot în lume”, a declarat primul ministru, Florin Cîţu, la Radio Guerilla.

Amintim că în perioada 2012-2015, PSD, aflat atunci la guvernare, a privatizat pe bursă Romgaz şi Electrica. De asemenea, compania Petrom a fost privatizată în 2004, în mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase. Grupul austriac OMV a cumpărat atunci o participaţie de 51,01% din capitalul Petrom în urma unei tranzacţii de 1,5 miliarde de euro.

În prezent, statul mai este acţionar la o serie de mari companii, cea mai aşteptată listare pe piaţa de capital fiind cea a Hidroelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *