„E limpede ca lumina zilei că Nicușor Dan blochează acest proiect, dincolo de faptul că există o expertiză tehnică încă din anul 2018, făcută de Administrația străzilor, care este în subordinea Primăriei Capitalei, care vorbește despre pericolul ca acest planșeu să cadă. Deci acolo sunt probleme tehnice semnificative.
Există gradul de degradare patru din cinci, adică este foarte avansat. Există acea discuție la Primăria Capitalei ca acest proiect să fie predat la Sectorul 4, având în vedere eficiența Primăriei Sectorului 4, cum a fost și cazul pasajului de la Piața Unirii, care a fost terminat într-un termen record”.
Ce face domnul Nicușor Dan într-o situație în care are în față o expertiză care vorbește despre situația gravă a pasajului? Solicită 20 de avize
Senatorul PSD consideră că este un nonsens să ceri 20 de avize în condițiile în care reparațiile sunt urgente.
„Eu nu știu cum poți să soliciți 20 de avize și nici nu-mi imaginez, în momentul ăsta, când vorbesc cu dumneavoastră, care pot fi cele 20 de instituții din România cărora să le ceri avize în legătură cu o reparație urgentă. Păi, dacă e urgentă, discutăm de de o situație care trebuie tratată ca atare. Ori să ceri 20 de avize, să mai aștepți nu știu ce să-ți dea de la Parcuri și grădini… iar cei de la Parcuri spun că nu sunt ei în măsură să dea ș.a.m.d. este ciudat!”
Clotilde Armand este inculpata care vorbește despre sumele de bani care ar fi trebuit să ajungă la PSD
Daniel Zamfir este convins ca tot acest circ este creat de USR care, de fapt, „este în detrimentul bucureștenilor”.
„Faptul că iată, la acest scandal vine toată trupa de la USR în miez de noapte arată că de fapt este o strategie a celor de la USR împreună cu Nicușor Dan ca să creeze un nou scandal. Da, din păcate, această mizerie pe care o fac este în detrimentul bucureștenilor.
Ferească Dumnezeu să se întâmple ceva la acel plafon! Poate așa se va trezi primarul general, dar din punctul meu de vedere este un om absolut iresponsabil. Vorbim cu niște oameni care au trecut fie prin legislativ, fie prin administrație: Clotilde Armand, o inculpată care vorbește despre nu știu ce sume de bani care ar fi trebuit să ajungă la PSD luna asta. E o aberație…sigur, în campanie, se pare că oamenii pot spune orice. Păi, cum să pui mâna pe acei bani în campanie, când banii se plătesc după ce se execută lucrarile?”
USR-ul a luat naștere urcându-se pe cadavrele de la Colectiv. Acela a fost certificatul de naștere al USR-ului
Zamfir explică faptul că totul este o acțiune a USR care dorește circ mediatic.
„Sunt niște minciuni ordinare. Nu știu ce urmăresc cei de la USR, electoral, dar, e limpede că au urmărit scandal, n-am nicio îndoială că s-a urmărit să se producă acel scandal. Până la urmă, așa s-a născut USR!
Aduceți-vă aminte: USR-ul a luat naștere urcându-se pe cadavrele de la Colectiv. Acela a fost certificatul de naștere al USR-ului. Asta a fost până la urmă, toată polița lor din anii ăștia bazată pe scandal, nimic concret. Spuneți-mi o stradă pe care Nicușor Dan a făcut-o în cei 4 ani și ceva de mandat. O stradă, borduri puse, ceva. Nu mai zic de poduri, pasaj, pasarele ș.a.m.d. Adică lucrări de anvergură.
Deci, practic este un om care nu face nimic. Un om care este pus în situația în care trebuie să dea o autorizație pentru o lucrare care necesită reparații urgente. E vorba aici de viața oamenilor. Lui Nicușor Dan îi pasă? Solicită 20 de avize. Să vedem de la ce instituții solicită Nicușor Dan aceste avize. Este limpede o formă de tergiversare în emiterea acestor autorizații. N-am nicio îndoială.
Cine e Nicușor Dan, ce autoritate este el ca să stabilească că un act administrativ este legal sau ilegal? Păi n-avem instanță de judecată, nu instanța trebuie să stabilească dacă un act administrativ este legal sau nu? Oare stabilește primarul general?”, a conchis Daniel Zamfir.
Lucrările de refacere a Planșeului Unirii au stârnit un scandal monstru între primarul general al Capitalei, Nicușor Dan și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
Aceștia au schimbat replici acide în ultima vreme, însă ieri, conflictul a escaladat până în momentul în care a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine.
Planșeul Unirii este motivul pentru care cei doi primari s-au certat ieri toată ziua. Daniel Băluță, primarul sectorului 4 anunța luni dimineață începerea lucrărilor de refacere la Planșeul Unirii, pe baza unei autorizații de construcție emise de urgență de Primăria Sectorului 3. Asta pentru că Planșeul Unirii reprezintă un „pericol public”, după cum spun experții, iar zona ar aparține Apelor Române. În schimb, Nicușor Dan insistă că zona este proprietatea Primăriei Municipiului București, potrivit Adevărul
Nu o dată, Băluță a acuzat că Primăria Municipiului București refuză să acorde autorizația de construire pentru refacerea Planșeului Unirii susținând că Primăria Sectorului 4 nu a emis toate avizele necesare și că „niciunul dintre documente nu justifică eliberarea în regim de urgenţă a autorizaţiei”. O autorizare de urgență ar permite obținerea rapidă a avizelor, în timp ce o autorizație normală durează între 30 și 60 de zile, necesitând aprobările instituțiilor de specialitate.
De ce Piața Unirii reprezintă un „pericol public”
Mai mulți care au analizat zona susțin că anumite porțiuni din Planșeul Unirii reprezintă un pericol pentru cetățeni.
Acesta este într-un stadiu avansat de degradare, iar experții atrag atenția că deteriorarea a ajuns la nivelul 5, ceea ce reprezintă un risc major pentru bucureșteni, având în vedere că structura are aproape 100 de ani.
Expertul tehnic Mihai Predescu a recomandat începerea urgentă a lucrărilor de reabilitare, având în vedere riscurile de cedare a structurii sub trafic.
„Cu certitudine, unele zone din planșeul podului peste răul Dâmbovița se constituie în ceea ce se poate numi «pericol public» întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieți omenești. Definirea exactă a acestora nu se poate face decât după georeferențierea imaginilor fotografice pe traseul podului, lucru destul de dificil de realizat în contextul accesului în zona, însă se poate afirmă totuși că zona critică se află în apropierea intersecției cu pasajul subteran Unirii, acolo unde s-au evidențiat două fundații care prezintă toate caracteristicile unor ruperi de material”, potrivit experților.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News