Skip to content
Politică

Zbaterea lui Dragnea înapoi spre relevanță. Cristian Pîrvulescu explică scopul ascuns al interviului din ”vorbitor”: A fost luat special în contextul luptelor interne din PSD

psnews.ro

Analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că interviul dat de fostul Liviu Dragnea din închisoare este o încercare de întoarcere a fostului lider PSD în politică, cu scopul de a slăbi poziția actualului președinte interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

„Este evident că autoritățile de la Ministerul Justiției și Administrația Penitenciarelor nu cunosc situația, nu au niciun fel de control asupra situației care există, dovadă că acest interviu a fost realizat fără să existe o permisiune pentru realizarea sa. Este un interviu care a fost luat special în contextul bătăliei interne PSD, pentru a-l slăbi pe Ciolacu. Este o încercare de reintrare pe scena politică a lui Liviu Dragnea, o reintrare care sigur încearcă mai mult să ia temperatura stării de spirit în PSD„, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru PS News.

Pe de altă parte, analistul crede că Liviu Dragnea nu mai are nicio șansă să redevină relevant pe scena politică din România, după un an petrecut după gratii.

„Au fost politicieni mult mai puternici decât Liviu Dragnea, mai bine conturați, cum a fost Adrian Năstase care nu a mai putut reveni cum nici Liviu Dragnea nu va putea reveni. 

Este un mesaj către susținătorii săi, câți au mai rămas, pentru că, într-un partid în care liderii au fost simbolic decapitați la fiecare eșec și nu au mai revenit niciodată, e greu de crezut că domnul Dragnea va putea să revină, dar folosind vechile șabloane, teoria conspirației, a statului paralel, încearcă să stabilească un fel de contact cu baza partidului, cea în care, indiferent cine este lider, rămâne atașată național-comunismului”, adaugă analistul politic.

”PSD trebuie să se reinventeze”

Cristian Pîrvulescu spune că PSD se află într-o criză de imagine în acest moment, cu doi foști președinți de partid condamnați definitiv la închisoare, dar acest lucru nu ar influența rezultatul alegerilor locale în teritoriu, unde există un electorat ”care trăiește într-o altă epocă”.

„PSD va trebui să găsească o soluție pentru a se reinventa pentru că, după ce doi lideri importanți au trecut prin închisoare (Adrian Năstase și Liviu Dragnea – n.r.), imaginea sa va fi afectată. De altfel, forța PSD-ului se bazează – Liviu Dragnea știa mai bine acest lucru -, pe organizațiile locale, în special pe cele din orașele mici  și din comune, acolo unde nu există o dezbatere ideologică, unde există un electorat care trăiește în altă epocă și care e aproape în mod natural atașat teoriei conspirației, dar care nu este independent. Este dependent de aleșii locali.

Aleșii locali, mă refer la primari, care în primul rând sunt pragmatici, pe ei nu îi interesează dacă PSD-ul este la guvernare sau nu,  îi interesează să își mențină poziția și să aibă acces la fonduri. Liviu Dragnea nu le poate asigura acest lucru acum, deci nu are cum să se întoarcă, nu are unde să se întoarcă”, precizează analistul.

”PSD va obține un scor bun la locale”

Cristian Pîrvulescu susține că zbaterile lui Dragnea nu vor avea niciun efect asupra alegerilor locale, pentru că pe oameni nu-i interesează ce se întâmplă la București sau la Rahova, ci doar ce se întâmplă la nivel local. Și cum PSD are peste jumătate dintre primării, scorul de la locale va fi unul bun, crede analistul.

„La alegerile locale nu contează. Nu se votează despre ce se întâmplă la București, la Rahova sau la Palatul Parlamentului. Se votează de ce contează la nivel local. Fiecare primar, iar PSD-ul are 55% dintre primari, are o clientelă electorală și acea clientele electorală este dependentă și votează în funcție de interesul lui, la o prezență redusă la vot, va face diferența.

Estimăm o prezență redusă la vot, inclusiv din cauza epidemiei și atunci PSD-ul va obține un scor bun, indiscutabil. Probabil nu primul, dar va recupera față de mai 2019 și asta va fi pentru Ciolacu un balon de oxigen. Pe acestă bază va putea organiza mai relaxat alegerile parlamentare pentru că la o prezență redusă la vot, aceeași primari vor face modificări, dacă vor mai vrea.

 Acum situația e puțin mai complicată, pentru că primarii au nevoie de fonduri și fondurile vin de la Guvern, de asta se dă o întreagă bătălie pe înlăturarea Guvernului. Altfel, primarii PSD sunt pragmatici și negociază cu oricine se află la guvernare, nu ar schimba partidul, dar vor face non-combat la parlamentare pentru că nu mai este bătălia lor, este bătălia altora și îi interesează mai puțin, doar atât cât să nu fie puși într-o situație delicată în partid, adică fără să facă eforturi exagerate”, mai spune analistul politic Cristian Pîrvulescu.

După 396 de zile de închisoare, lui Liviu Dragnea i s-a permis să acorde un interviu pentru presă. Anca Alexandrescu, fosta sa consilieră, devenită jurnalistă la Realitatea PLUS i-a adresat întrebări, printr-o aplicație video. Dragnea s-a mai îngrășat în închisoare și a decis să își radă și celebra mustață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *