Războaie, alianțe, negocieri, dezastre și alegeri. 2023 a fost un an plin de provocări, în care liderii UE au trebuit să ia decizii rapide pentru a depăși situațiile complicate cu care s-au confruntat și pentru a gestiona crizele.
Războiul din Ucraina, aderarea Finlandei la NATO, alegerile din Spania, Polonia și Țările de Jos, tragicul naufragiu din Mediterana și incendiile ample de vegetație sunt doar câteva dintre evenimentele care și-au pus amprenta pe anul care tocmai se încheie.
Un an de război în Ucraina
Volodimir Zelenski a marcat un an de la invazia Rusiei în Ucraina printr-un turneu politic amplu desfășurat la Londra, Paris și Bruxelles. El a cerut aliaților să își augmenteze sprijinul pentru țara devastată de război, iar la Bruxelles a pledat pentru aderarea rapidă a Ucrainei la UE.
Finlanda aderă la NATO
Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO la 4 aprilie, o hotărâre neașteptată pentru statul vecin cu Rusia care s-a remarcat printr-o politică militară neintervenționistă. Invazia Ucrainei a determinat Finlanda și Suedia să își revizuiască strategia militară pe care au dus-o timp de decenii, ambele țări solicitând aderarea la NATO în mai 2022.
Naufragiul din Mediterana
O ambarcațiune de pescuit supraîncărcată care transporta circa 750 de migranți din Africa de Nord spre Europa s-a răsturnat în largul coastelor orașului Pylos, din Grecia, pe 14 iunie, într-unul dintre cele mai tragice naufragii din Mediterana.
Legea UE privind restaurarea ecosistemelor trece de un vot pe muchie de cuțit
Dreapta şi extrema dreaptă au eşuat în tentativa de a obţine respingerea în cadrul unei comisii a Parlamentului European a unui text de lege ce vizează restaurarea ecosistemelor în UE. Proiectul de lege care vizează reabilitarea a cel puțin 20% din terenurile și mările UE până în 2030 a supraviețuit unui vot pe muchie de cuțit în Parlamentul European în luna iulie.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News